Connect with us

Viral

[VIDEO] “Tinggal seorang diri dalam hutan..” Tak Ada Duit Nak Naik Bas, Gadis Tolong Hantarkan Pakcik Ini Ke Rumah


Air yang dicincang tidak akan putus, begitulah peribahasa yang menggambarkan betapa kuatnya ikatan dalam sesebuah keluarga.

Namun begitu, ramai yang berada di luar sana hidup bersendirian dan mengharap belas ehsan dari orang ramai demi untuk kelangsungan hidup mereka.

Disapa seorang lelaki tua 


Menerusi perkongsian seorang gadis di Twitter, Nafeesya berkongsi kisah mendebarkan disapa oleh seorang lelaki tua yang meminta bantuan untuk menghantarnya pulang ke rumah.


Pada awalnya, gadis tersebut sedikit keberatan untuk membantu memandangkan jam hampir 12 tengah malam namun dia yang merasa kasihan melihat lelaki tua itu meneruskan niat menghantar pulang ke rumah.

Pakcik tua itu tidak mempunyai wang untuk pulang

Ketika disoal tentang lokasi rumah, pakcik itu memberitahu rumahnya terletak dia Kampung Temin berdekatan Sungai Siput.

Walaupun sedikit keberatan untuk menghantar pakcik tersebut, Nafeesya akur kerana pakcik tersebut memberitahu tidak mempunyai wang untuk pulang.

Tawakal dan harap tiada benda tidak baik berlaku

Lepas dia cakap rumah dia dekat Kg. Temin, I pun blur kejap sebab tak pernah dengar, and tak expect pun kg tu dekat Sungai Siput, Pakcik tu dah naik kereta, takkan I nak cakap tak boleh hantar, I tak sampai hati.

At last terus Waze Hospital Sungai Siput, dalam hati dah tawakal, niat memang nak tolong pakcik ni tapi andai kata ada benda tak elok nak jadi, tak tahu lah nak cakap apa.

Sebagai langkah berjaga-jaga, Nafeesya berkongsi lokasi terkini dirinya di dalam group Whatsapp rakan-rakan.


Pakcik tua itu punyai 6 orang anak

Ketika jam hampir menunjukkan 11.45 malam, jalan yang dilaluinya benar-benar sunyi. Kiri dan kanan jalan tidak mempunyai sebarang kereta dan hanya kereta dia yang menggunakan jalan tersebut.

Sepanjang perjalanan, pakcik tersebut rajin bercerita mengenai perihal hidupnya. Menurut pakcik itu dia mempunyai enam orang anak, empat lelaki dan dua perempuan.

Pakcik minta sedekah kepada orang awam

Namun suasana bertukar hiba apabila pakcik tersebut menyatakan bahawa dia tidak lagi mempunyai hak terhadap anak-anaknya setelah mereka sudah mendirikan rumah tangga.

Nafeesya juga sempat bertanyakan kepada pakcik itu, daripada mana datang sumber kewangan, dan pakcik itu menyatakan dia hanya meminta sedekah kepada orang awam demi kelangsungan hidupnya.

Kiri kanan hutan

Sepanjang perjalanan balik, pakcik itu langsung tidak meminta wang kepada Nafeesya dan rakannya, cukup sekadar menghantar dia pulang ke rumah. Menurut pakcik itu, dia telah ditipu dan ditinggalkan di Ipoh.

Setibanya di satu lokasi, pakcik tersebut meminta Nafeesya memberhentikan kereta. Nafeesya dan rakanya ketika itu tergamam apabila melihat kiri dan kanan jalan itu hanyalah hutan semata-mata dan tiada sebarang rumah yang terdapat di situ.

Pakcik itu minta sulukan lampu kereta menghala ke hutan 

Pakcik itu sempat mengucapkan terima kasih sebelum pulang.Dia juga sempat menyuruh Nafeesya menyuluhkan lampu keretanya menghala ke hutan tersebut untuk memudahkan dirinya berjalan masuk ke kawasan rumah.

Hidup sebatang kara

Menurut rakan Nafeesya, menerusi hasil carian di Facebook, pakcik itu memang seorang yang daif dan hidup sebatang kara.

Perkongsian menyentuh hati oleh Nafeesya itu telah mendapat 20.9k retweet dan 13.7k likes di Twitter.

Rata-rata netizen turut tersentuh hati dengan perkongsian tersebut dan turut mendoakan semoga ada pihak yang tampil membantu Pak Aid.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2022 YOY Network. Part of YOY Group Sdn.Bhd. (1462891-P)