Lebih 3000 Paket Kuih RM1 ‘Licin’ Dijual, Peniaga Puas Hati Tengok Pelanggan Boleh Pilih Banyak Jenis Kuih

Mencari pencuci mulut selepas berbuka seperti kuih-muih di bazar Ramadan antara perkara yang wajib dilakukan.

Iospital phone repair gombak

Namun, semenjak kenaikan harga barang dapur, ramai yang berharapkan harga makanan di bazar masih berpatutan namun rasanya sedap.

Memetik laporan daripada Bernama, lebih 3,000 paket kuih berharga RM1 setiap satu habis dijual di sebuah gerai di Taman Klebang Restu sejak awal Ramadan.

Pembantu gerai, Nurul Nartisa Ishak berkata pihaknya memperoleh pelbagai kuih seperti lopes, ketayap, cara berlauk dan tauhu bergedil daripada 24 peniaga untuk dijual di gerainya yang dibuka dari pukul 2 petang hingga 7.30 malam sepanjang bulan puasa.

Menurut Nurul Nartisa, inisiatif menjual kuih pada harga mampu milik adalah untuk menyediakan lebih banyak pilihan kepada pelanggan.

“Setiap paket cukup untuk seorang. Jika pelanggan ingin membeli untuk keluarga mereka, mereka boleh membeli kuantiti yang lebih besar tanpa risau tentang harga.

“Sejak kami mula berniaga dua bulan lalu, kuih-muih dan hidangan lain selalunya habis dijual pada penghujung hari.

“Pelanggan kami teruja dengan harga rendah dan kepelbagaian yang banyak,” katanya.

Nurul Nartisa, 28, yang membantu kakak iparnya di gerai itu berkata, jualan cukup memberangsangkan dengan purata harian RM3,000.

“Walaupun memperoleh keuntungan nominal, kami gembira melihat ramai orang datang ke gerai kami untuk mendapatkan pelbagai kuih-muih pada harga yang rendah,” tambahnya.

Siti Nur Syazlili Mohd Shafiaie, 33, yang juga penjual kuih berkata dia memutuskan untuk menghantar juadah buatan sendiri seperti lopes, cara berlauk dan pulut inti ke gerai bagi membantu meringankan beban keluarganya.

“Saya gembira menjalankan perniagaan ini. Kuih saya sentiasa habis dijual dan pelanggan juga gembira. Ada juga yang datang dari jauh semata-mata untuk menikmati kuih kami.

“Sebagai vendor, kami mahu menjual seberapa banyak yang kami boleh untuk menampung perbelanjaan modal kami,” katanya.

Seorang pelanggan yang hanya mahu dikenali sebagai Amy berkata, ini kali ketiga dia membeli kuih di gerai itu.

“Saya berasal dari Ipoh tetapi kerap datang ke sini kerana makanannya sedap. Terdapat pelbagai pilihan. Dengan RM10, saya boleh dapat pelbagai pilihan.

“Tetapi anda perlu datang awal kerana kuih-muih akan habis dijual agak awal,” jelasnya mengenai kuih RM1.