[VIDEO] “Cikgu tlg betulkan tudung saya,” Guru Lelaki Gigih Betulkan Tudung Murid

Seisi persekolahan bagi tahun ini sudah bermula bagi murid-murid tahun satu pada 1 Mac yang lalu.

Oleh kerana negara masih dalam Perintah Kawalan Pergerakan, murid-murid sekolah memulakan persekolahan secara berperingkat.

Kebiasaanya ketika murid tahun satu memulakan seisi persekolahan pastinya pelbagai gelagat lucu dari mereka yang tular kerana baru sahaja melangkah ke sekolah aliran perdana.

Cikgu lelaki buntu pelajar perempuan minta tolong betulkan tudung

Murid-murid tahun satu sering diberikan perhatian dan tumpuan ketika diawal seisi persekolahan kerana mereka masih dalam fasa menyesuaikan diri.

Seringkali kita guru-guru tahun satu berkongsi gelagat dan ragam anak-anak ini seperti kisah seorang guru lelaki ini.

Menerusi perkongsian video di aplikasi TikTok, guru lelaki ini berkongsi gelagat pelajar perempuan tahun satu datang kepadanya dan meminta bantuan.

Pelajar berkenaan mengadu tudungnya senget

Menurut cikgu yang bernama Suryadi itu, pelajar perempuan itu datang kehadapan kelas dan mengadu mengenai tudungnya.

Kemudian, pelajar tersebut meminta cikgu lelaki tersebut membantunya membetulkan tudungnya yang sudah senget.

Melihat tudung pelajar tahun satu yang senget itu, cikgu tersebut pasrah dan membantu pelajar itu membetulkan tudungnya.

Bersungguh cikgu Suryadi betulkan awning tudung

Kelihatan pelajar tersebut memakai tudung dari fabrik yang licin yang menyebabkan tudung pelajar berkenaan mudah bergerak.

Cikgu tersebut dilihat bersungguh-sungguh membetulkan posisi awning pelajar berkenaan dan turut melipat kedua sisi tudung pelajar itu.

Setelah beberapa kali percubaan, akhirnya tudung pelajar tadi terletak cantik dan tudung pelajar tadi tidak lagi senget.

Percubaan berkali-kali akhirnya membuahkan hasil

Walaupun tudung pelajar tersebut masih kembung namun hasil kerja cikgu lelaki tadi kelihatan tudung pelajar berkenaan lebih kemas setelah dibantu.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizent turut terhibur dengan gelagat pelajar perempuan itu. Namun ada yang memuji pelajar tersebut berani untuk meminta bantuan.

@suryadivicBila murid perempuan tahun 1 minta betulkan tudung 😭 ##cikgukalut ##cikgugelabah ##tiktokcikgu♬ original sound – imputeraa

Mereka turut kagum dengan keprihatin cikgu Suryadi walaupun gelagat lucu cikgu itu membantu pelajar berkenaan.