Setelah 5 Jam Dalam Bilik Bedah, Tumor Ainul Berjaya Dikeluarkan

Berita baik buat semua yang mengikuti perkembangan adik Ainul Mardhiah yang kini berada di London.

Menurut laporan NST, Ainul Mardhiah yang diterbangkan ke London untuk rawatan kanser yang dikenali sebagai Germ Cell Tumor, telah selamat menjalani pembedahan  pada 10 Jun di sebuah hospital tempatan.

Ketumbuhan yang besar di dalam mulut Ainul dengan berat kira-kira 200g, telah berjaya dikeluarkan oleh satu pasukan pakar bedah dan anestetik yang diketuai oleh Profesor David Dunaway, pakar perunding plastik dan pakar bedah rekonstruktif dan ketua Unit Craniofacial.

“Pembedahan berjalan lancar. Ia berjalan lebih baik daripada yang dirancang.

“Tumor itu keluar seperti yang diharapkan,” kata Juling Ong, seorang pakar bedah plastik pediatrik.

Ong merupakan salah seorang dari empat doktor yang mengambil bahagian dalam pembedahan yang berlangsung selama lima jam sejak jam 11 ​​pagi.

“Tidak terlalu banyak pendarahan. Syukurlah, dia baik dan stabil sepanjang operasi. Dia mempunyai tumor besar. Ini adalah operasi besar” tambahnya.

Menurut Ong, buat masa sekarang mereka perlu memastikan Ainul selesa dalam Rawatan Rapi dan biarkan dia pulih.

Kemudian mereka akan menilai semula keadaan Ainul dalam beberapa minggu atau bulan  untuk melihat jika ada tanda-tanda berulang.

Penghormatan juga diberikan kepada Dr. Nur Amalina Che Bakri, pakar bedah pelatih kerana inisiatifnya yang membolehkan Ainul Mardhiah dan ibu bapanya diterbangkan ke London untuk rawatan.

“Tanpa Dr Nur Amalina, kami tidak tahu mengenai Ainul dan derma dari rakyat Malaysia yang membolehkannya datang ke sini untuk rawatan,” kata Ong.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Amalina (@dramalinabakri) on

Sebelum ini, Dr. Nur Amalina menerusi Twitter dan Instagram menggesa bantuan dari seluruh rakyat Malaysia bagi membolehkan Ainul mendapatkan rawatan segera di UK.

Baca: [FOTO] “Cuma oksigennya sedikit terganggu” Dr. Amalina Sambut Ainul Mardhiah Di London

Bagi Dr. Amalina, Ainul adalah sebahagian daripada keluarganya sekarang dan berharap rakyat Malaysia akan terus berdoa untuk pemulihan Ainul daripada pembedahan ini.

Ibu bapa Ainul Mardhiah, Ahmad Safiuddin Ahmad Razak dan Nurul Erwani Zaidi, 24, dibenarkan melawat bayi kesayangan mereka selepas pembedahan.

Kedua-dua mereka benar-benar berterima kasih kerana telah diberi peluang untuk menjadi ibu bapa kepada Ainul lagi, dan kami berharap dapat menjaga dan bermain dengannya seperti bayi biasa.

“Apabila saya mula-mula melihat wajahnya selepas tanpa ketumbuhan, dia kelihatan sangat cantik, sama seperti ketika dia dilahirkan. Ini Ainul dilahirkan semula, “kata Safiuddin.

Safiuddin dan Erwani mengucapkan terima kasih kepada seluruh rakyat Malaysia yang bermurah hati atas sumbangan.

Mereka juga meminta agar terus berdoa untuk kesejahteraan dan kesihatan Ainul.