Menanti detik kelahiran cahaya mata merupakan impian setiap pasangan yang mendirikan rumah tangga.

Namun begitu, di sebalik kegembiraan pastinya ada juga perasaan takut dan bimbang keadaan ibu dan juga bayi yang akan dilahirkan.

Pengalaman berdepan komplikasi selepas kelahiran 

Selain itu, kesihatan si ibu juga turut menjadi keutamaan supaya ibu dapat kembali sihat selepas proses kelahiran.

Begitu juga seperti kisah seorang wanita ini yang bernama NurSyafiqah Hanif yang berkongsi pengalamannya berdepan komplikasi selepas selamat melahirkan cahaya matanya.

 

Baru 15 hari melahirkan, diuji pula dengan masalah lain

“Bismillah dpat skit kkuatan nk bcerita. Pada 2 februari 2021, jam 5am merupakan 15 hari czer lahirkan anakku dan diuji plak dengan masalah lain”.

“Aku dikejutkan dengan demam ketar perut belah kanan sakit sangat walaupun tidak ditekan”.

Tak sanggup tanggung sakit, suami hantar ke hospital

“Tak sanggup tangung sakit aku mtk suami hantar ke hospital jerantut. Smpai sane dorang amk sampel air kncing , drah and xray”.

“Dri pukul 6pagi smpai pkul 12 baru dpt result . Aku dikjutkan dgn pnyakit apendik”.

Dalam ambulans aku cuba istifar dan mengucap

“Dalam kepala tpkir allahu aku kene oprate plak ni allahu kuat ke aku ni. Okey dorang tranfer aku ke hoshas naik ambulans”.

“Allahu dlm ambulanss btmbah² lagi sakit sbb ambulans kan laju lnggar je smua. Aku cuba istigfar mgucap dh nk smpai hoshas. Alhamdulilahh sykur sgt dh smpai”.

Doktor scan nampak macam apendik

“Smpai² sane dlam pkul 2 mcm tulah . Dduk zone kuning . Dktor sane rpeat scan yes nampak mcm ade apendik”.

“Lepass tu naik dewan bsalin utk scan pndarah kat czer alhmdulilah xde ape². Lepass tu smntara nk tggu oprate, aku dmsukkan wad dhulu”.

Semua berlinang air mata dan aku cari kekuatan pada mereka

“Kat situ mcm² drama berlaku blinang airmta call ibu call abah call mak ayah mrtua call tokayah wsp fmily trdekat wsp gp kwan² mtk solatkan hajat utk aku doakan aku selamat”.

“Smua blinang airmta aku cari kkuatan kat mereka. Yelahkan bius 1 bdan aku takot dah xleh sdar. Suami dari start smpai hoshas dri ptg smpai ke malam ad kat sisi”.

Meratap dan meraung sama-sama

“Meratap meraung sama². Allahu tuhan je tahu . Xpernah² suami aku down gitu . Xpe dy npk kuat sbb xnk bgi aku lagi lemahh smgat”.

“Pkul 10 mala maseh xde pggilan dri blik oprate , sbb kes byk. Ak ni kategori emergcy jgak xp xtruk apendikk je kan”.

Last diorang cakap masuk bius lepastu dah tak sedar

“Ok turn ak no 3 . Pkul 12 gtu baru blik ot call stnby nk oprate , aku dah start berlinang airmata. Bpisah dgn suami dluar blik ot. Ak sorang2 masukk aku istgfar mgucap slawat”.

“Masuk² blik oprate dorang msukkan aku gas lpas tu dorang ajar aku cara bnafass dgn btol Seingat aku last dorang cakap , puan kami nk masuk buat bius nie . Lpassstuu ak xsdar apa dah”.

3 jam operate dan 3 jam jugak nak sedar

“Nak dijadikan cerita aku sdar pkul 5 pagi deme allahu 3jam aku oprate 3 jam jgk mereka nk sdarkan aku. Aku kluar2 dri blik oprate suami aku xde jadi ak down lahh”.

“Rupanya suami ak dktr suh brhat sbb nk sdrkan ak trlalu lame. Suami aku tgu kat wad ak msuk, tapi ak dpndahkan ke wad lain, okey misi call suami suh bwak barang-barang”.

Ovari dan tiub belah kanan turut dibuang

“Okey suami dtgg, SUAMI TERANGKAN KAT AKU PASAL OPRATE TADI . AKU TAKKUAT NAK DENGAR”.

“RUPANYE BUKAN STAKAT APENDIK JE DORANG BUANG TAPI DORANG BUANG OVARI BELAH KANAN N TIUB ( SPRTI AK BULAT DDALAM GAMBAR) suami trangkan kat aku y tandatgan”.

Ovari dan tiub bernanah sebab ikan haruan

“Doktor terangkan kat dy ovari n tiub ak ada bnanah, korang taw sbb ap? Sebab ikan haruan”.

“Allahu mmg salah ak makan ikan haruan trlalu awal  dktr ckp kalau xbuang takot merebak ke paru² n ak boleh out”.

Masih dipasangkan tiub untuk buang nanah

“Allahu, suami xsggup hilang aku dy tndatgan jgk. Tapi utk mgandung lagi boleh sbb maseh ad ovari sbelah kiri . (Tu ak nk prtimbangkan nty ak dh rase serik nk ngdung lagi)”.

“Okey lpastuu aku down gler2 ramai tye knapa ap smua. Tapi ak xde kkuatan lagi”.

“Paling ak sedih ak dpsangkan tiub kat prut dlam mase 24jam utk buang nanah2 y maseh lekat (maaf xleh tampilkan gbr nk tgk pm tepi) aku xleh bgun sbb maseh ad tiub kat prut”.

Semua suami yang uruskan kerana aku masih lemah

“100% suami uruskan bgkak susu ap smua suami buat. Ak maseh lemah. Pada 3hb ak mseh btarung dgn sakit drang offkan tiup kencing so tpksa suami angkat aku ke tndass. Kat tiub perut tu btapa sakitnyeee allahu, seksanyee” .

“Pada 4hb pkul 10 pgi baru dorang buang tiub kat prut alhamdulilah ringgan skit beban aku”.

Sakit tuhan saja yang tahu

“Tapi nak bgun tu sakit lagi lah. Mase dorang buang tiub kat prut tnpa biuss. Sakit tuhan je taww allhuakbar, aku cuba kuat skuat kuatnye”.

“Suami dh xboleh naik jaga dh xbagi takpelah aku cuba kuatkan diri. Skrg ak dh boleh slow2 bgun even mseh sakit. Suami kne msuk time waktu mlawat jee”.

Sayangkan rahim anda dan jaga makan

“Skrg maseh dwad lagi . Mtk2 lah esk lusa dh boleh balik . Ak rindukan ank2 aku. Maaf trlalu pnjg bcritaa”.

“Ingat lpas branakk czer kalu sygkan rahim koramg jngn makan ikan hruan. Luar npk cantk dalaman kite xtahu”.


Doakan cepat sembuh dan boleh balik ya

Ak dh trkena, so korang sygi lah rahim korang. Aku nk share kan pgalaman aku xnk wanita2 kat luar sne rase mcm mne ak rase. Doakan ak cpat smbu n boleh balik yee”.

Semoga Nur Syafiqah cepat sembuh dan dapat kembali pulang ke pangkuan keluarga. Moga kisah ini menjadi contoh dan pengajaran buat semua.

"If you cannot do great things, do small things in a great way." Napoleon Hill.