Bagi siapa yang fresh gradute, pastinya sedang sibuk nak cari kerja untuk mencari sumber pendapatan.

Pun begitu, terdapat pelbagai cara yang perlu kita titik beratkan sewaktu ingin memohon pekerjaan.

Bila bercakap pasal adab, sudah pasti ianya tidak diukur dari segi tingginya pelajaran seseorang malah adab ini juga mencerminkan siapa diri kita. Tidak guna jika belajar sehingga peringkat tertinggi namun adab seolah-olah tidak terajar.


Sama macam kisah yang tular baru-baru ini dimana seorang lelaki mendedahkan sikap pelajar yang meohon jawatan kosong namun bersikap sangat kurang ajar.


Bukan itu saja, malah pemohon ini dengan yakinnya mengatakan bahawa dirinya tidak mempunyai sebarang portfolio untuk ditunjukkan malah hanya ingin menghantar laporan Final Year Project (FYP) miliknya sahaja.

“Saya hantar FYP boleh? Saya dapat markah 92% dan ianya bagus” – Ujar si pemohon dengan yakin

Apa yang lebih mengejutkan adalah, saat ditanya untuk huraikan apakah maksud FYP, pemohon ini dengan selamba membalas persoalan itu macam kat bawah ni.

“Awak pergi universiti tak?”


Perkara tersebut mendapat pelbagai reaksi daripada netizen dan ada yang menyifatkan bahawa pelajar-pelajar yang baru tamat pengajian sekarang harus mendalami cara formal untuk memohon pekerjaan.

Antara reaksi warga maya: