Ujian pasangan yang sudah berumah tangga akan sentiasa ada sesuai dengan pepatah Melayu sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri.

Sebab itu penting bagi suami dan isteri bersikap rasional dan saling berkomunikasi semasa meleraikan sesuatu masalah agar tidak menyesal di kemudian hari.

Baru- baru ini tular di aplikasi TikTok apabila seorang isteri yang mesra disapa sebagai Efa hampir bercerai dengan suaminya disebabkan pihak luar.


“Dugaan pertama perkahwinan kami Allah uji seberat ni and yes jodoh kami kuat! Dugaan ni betul-betul kami jadikan pengajaran. Start from now, kami dah tak percaya dengan yang namanya kawan.”


Pihak luar yang dimaksudkan adalah orang ketiga dan rakan-rakan. Menurut Efa, konflik rumah tangganya dihasut oleh manusia yang dipanggil kawan.

Pun begitu, hubungan rumah tangga Efa dan suaminya sempat diselamatkan. Menurut video TikTok yang dimuat naik, Efa berterima kasih kepada suaminya yang mempertahankan rumah tangga mereka.

Video yang tular di laman TikTok

@_efaaaa99Dugaan pertama perkahwinan kami allah uji seberat ni and yes jodoh kami kuat ! dugaan ni betul betul kami jadikan pengajaran 😌 start from now , kami dah takpercaya dengan yang namanya kawan .♬ original sound – I.efaaaa – Faaaaa 🍁

Menjengah ke ruangan komen, pelbagai reaksi diberikan oleh para isteri terutamanya. Ada yang berkongsi pendapat, ada juga yang menceritakan pengalaman yang hampir sama dialami oleh Efa.

Berikut antara komen-komen yang diberikan netizen di TikTok

“pernah duduk dalam ni . bila dia lafazkan talak , menitik air mata . tapi dah takde jodoh ,”


“Allah slamatkan rumhtgga sahabat ini insyaallah🥰”

“be strong sis..”


“Alhamdullilah..syukur dik Allah masih sayang adik dgn suami.betul dik kita tak boleh percaya dgn kawan2 ni 100% semoga jodoh adik kekal ke jannah”

“inyaallah kna kuat ..lpas ni ok 🥰 mcm sy jgk sbln je bercerai…lpas tu kami rujuk semula alhmdulillah 🥰🥰”

“sy bila diceraikan setitik air mata sy tidak jatuh malah bersyukur sbb hati sy dh trlalu tawar…kuat dan baik ank..stil baik dgn ex.. road to halal🥰”

“tetap kuat dn sabar dlm ujian rumahtagga😌😌🦾”

“Ye betul sis😊Sya dah rasa😊sekarang dh jdi singlemom ank 2🥰”

“Allah uji sbb syg dan awak kuat 🥰”

“beware dgn orng luar even kwn baik.semoga terus bahagia”