Terdahulu, tular sebuah kisah dimana anak seorang individu di ‘reject’ oleh pihak tadika disebabkan kencing dalam seluar.

Ramai yang memberikan pendapat masing-masing termasuklah seorang guru yang memberikan pandangannya tersendiri mencuri perhatian ramai.

Menerusi video yang dimuat naik olehnya di akaun TikTok milik @cikguayu, kelihatan pada awalnya dia menggalakkan guru tersebut untuk membuat pemerhatian terlebih dahulu selama seminggu dan janganlah terus ‘reject’ anak murid.


Pun begitu, Cikgu Ayu turut menyalahkan ibu bapa dan memberikan pelbagai pendapat tentang perkara tersebut.


“I tak salahkan cikgu tu.. i salahkan parents tu.. 4 tahun beb.. 4 tahun ke 5 tahun ke 6 tahun, sepatutnya anak korang dah boleh urus diri sendiri! dah boleh urus diri sendiri.

“Parents korang ada anak 2, 3 orang tu tak boleh ke nak ajar diorang seawal 3 tahun lepas pampers. Tak boleh?” ujarnya wanita yang bertatus guru ini.

“Pergi hantar tadika taman didikan kanak-kanak, ianya bermaksud bukan untuk didik anak kau pergi tandas, berak kencing dalam tandas, bukan eh.

“Dia didikan untuk menguasai 4M, untuk menguasai suku kata, bacaan, mengira semua. Kalau kitorang ni nak fokus yang kencing, tukar pampers semua.. alamatnya anak korang tu tak pandai membaca..”

Tengok juga salah diri sendiri, ni nak salahkan cikgu!

“Tak pandai membaca salah cikgu juga.. sekarang memang kuat memviralkan cikgu..sekarang saya viralkan juga sikap ibu bapa yang tak alert dengan perkembangan anak-anak sendiri. Speech delay kenapa? main phone. padan muka!”

“Geram dengan parent yang suka bagi phone lepastu anak speech delay salah cikgu. kau rasa? kadang-kadang kita ni parents kene tengok juga apa yang kita salah, 4 tahun kau boleh urus anak kau, kau boleh dah ajar anak kau urus diri sendiri.. kan? tengok juga kesalahan kita, ni nak salahkan cikgu , salahkan cikgu, salahkan cikgu.”

“Ehh cikgu ke mak bapak murid? cikgu ke? korang kan? beranak pandai, tapi nak ajar anak urus diri pun tak reti, asik bagi phone, phone, phone, phone, phone.

“Sampai ke sudah anak tak tahu apa, menulis pun tak reti disebabkan motor halusnya lemah asik tekan phone je takde dah main pasir sekarang takde dah conteng-conteng rumah, tak ada.” bebelnya panjang lebar.

“Korang fikir kalau semua cikgu nak tengok 3 orang kencing dalam kelas, tiga orang pakai pempers dalam kelas, bila masa nak mengajar?”

Video yang tular di laman TikTok:\


@cikguayu_imtecerCeloteh pagi! Nak kecam kecam lah! Reality parents sekarang! Lemah! Bukan berkaitan kes tu je…… ni kes parents yg xpandai ajar anak urus diri!♬ original sound – Cikgu ayu

Meninjau di ruangan komen, rata-rata warga netizen kurang bersetuju dengan sikap guru ini yang disifatkan sangat berlagak dalam menegur para ibu bapa.

“Tegur boleh cikgu.. tapi tak payah lah kekwat sangat cara bercakap tu.. mudah-mudahan anak2 cikgu baik-baik aje..”

Dalam masa yang sama, para netizen juga menyifatkan cara penyampaiannya itu ada yang betul namun ianya tidak mencerminkan sikap seorang pendidik.

Antara komen warga maya:

“tak setuju dengan cara cikgu..”


“20 tahun saya mengajar tadka.. dan sekarang masih mengajar.. saya tak setuju dengan cikgu ni..”

“tingkah laku cikgu response pada isu ini tak mencerminkan budi pekerti cikgu seperti seorang guru”


“hantar anak bayar sebulan rm400 tapi abc pun failed ajar..”