[VIDEO] “Papa, Mama,” Rindu Ibu Bapa Jauh, Kanak-kanak Ini Panggil Papa Mama Pada CCTV

Seorang kanak-kanak perempuan memanggil ibu bapanya melalui kamera keselamatan CCTV rumah sambil mengesat air mata di dalam satu rakaman yang tular.

Menurut bapa kanak-kanak tersebut, Chang, 35, dan isterinya meninggalkan anak perempuan mereka yang berusia satu tahun di rumah datuknya di bandar Anqing di China ketika mereka terpaksa menempuh perjalanan lima jam untuk bekerja di bandar lain dekat Shanghai.

Menerusi klip CCTV yang dirakam pada 17 Disember, Encik Chang mendapati anak perempuannya berdiri di depan pintu dan memanggil nama mereka.

Gadis itu dapat didengari bercakap sebelum mengeluarkan kata-kata seperti “Papa! Mama!”

Dia terus berada di tepi pintu dan melihat ke arah kamera seolah-olah menunggu ibu bapanya untuk memberikan bertindak balas.

Chang memberitahu media tempatan bahawa dia biasanya akan memeriksa anak perempuannya melalui kamera loceng pintu dan akan memanggilnya.

Dia berkata: “Saya rasa dia salah menganggap kamera sebagai ibu dan ayah. Saya berasa sangat tidak berdaya setiap kali melihat klip ini.

“Saya dan isteri bekerja di bandar Wuxi dan kami tidak selalu pulang ke rumah kerana jarak perjalanan yang jauh.”

Ayah mengatakan bahawa mereka tidak dapat banyak melihat anak perempuan mereka kerana dia tidur pada waktu makan tengah hari dan tidur awal pada waktu malam.

“Kadang-kadang dia bercakap dengan dirinya sendiri,” tambahnya.

“Tetapi saya faham bahawa dia memanggil kami untuk pulang ke rumah.

“Kami berharap dapat pulang awal tahun ini, mungkin sekitar satu bulan, sempena Tahun Baru Cina.”

Klip itu membuat warganet menangis kerana ada yang mendesak ibu bapa untuk pulang secepat mungkin.

Seorang menulis komen: “Luangkan lebih banyak masa dengan anak anda. Ini terlalu memilukan.”

Yang lain menambah: “Anak itu memerlukan ibu bapa mereka semasa usia kecil mereka, jangan tinggalkan mereka dengan datuk dan nenek.”

Rakaman video yang tular

Watch video here