Pendakwah bebas Ustaz Ebit Lew bukan lagi nama asing rakyat Malaysia. Beliau yang suka berkongsi rezeki dengan golongan memerlukan menjadi inspirasi orang ramai.

Malah, beliau juga sering berkongsi kehidupannya di media sosial. Peranan beliau sebagai ketua keluarga turut menjadi teladan yang baik kepada semua.

Beri kejutan untuk anak sempena hari lahir

Jika sebelum ini beliau melakukan kejutan hari lahir buat isteri tercinta, kali lagi beliau mengadakan kejutan hari lahir buat puteri sulungnya yang berusia 11 tahun.

 

View this post on Instagram

 

Selamat hari lahir Airis Safiyyah Lew 27 Jun.. Tak sedar masa berlalu. Bahagianya dah 11 tahun anak sulung ayah. Dari hari pertama umi lahirkan safiyyah. Ayah bergegas ke hospital dari pejabat. Bawa terus baju-baju. Baca Al-Quran sama umi. Ingat jeritan umi dari jarak makin sakit. Pegang tangan bidadari saya masa lahirkanmu anakku. Bidadariku sakit. Pengsan. Tak sedar kerana risau anak lambat menangis. Bahagia saat melihatmu. Macam mimpi. Syukur pada Allah. Rapat betul kita masa kecil anakku. Betapa sayang ayah pada safiyyah. I love u anakku . Teman ayah berdakwah dan ke pejabat. Waktu tu semua kira sebab tiada duit. Susu dan pampers selalu tiada duit. Ikhtiar mana yang mampu. Terima kaseh bidadariku yang melahirkan anak kita. Ya Allah peliharalah dan jagalah bidadari dan anak-anakku semuanya..-ebitlew

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew) on

Bahagianya dah 11 tahun anak sulung ayah

“Selamat hari lahir Airis Safiyyah Lew 27 Jun. Tak sedar masa berlalu. Bahagianya dah 11 tahun anak sulung ayah”.

“Dari hari pertama umi lahirkan safiyyah. Ayah bergegas ke hospital dari pejabat. Bawa terus baju-baju. Baca Al-Quran sama umi”.

“Ingat jeritan umi dari jarak makin sakit. Pegang tangan bidadari saya masa lahirkanmu anakku”.

Rapat betul kita masa kecil anakku

“Bidadariku sakit. Pengsan. Tak sedar kerana risau anak lambat menangis. Bahagia saat melihatmu. Macam mimpi. Syukur pada Allah”.

“Rapat betul kita masa kecil anakku. Betapa sayang ayah pada safiyyah. I love u anakku” tulis beliau.

Teman ayah berdakwah dan ke pejabat

“Teman ayah berdakwah dan ke pejabat. Waktu tu semua kira sebab tiada duit. Susu dan pampers selalu tiada duit. Ikhtiar mana yang mampu”.

“Terima kaseh bidadariku yang melahirkan anak kita. Ya Allah peliharalah dan jagalah bidadari dan anak-anakku semuanya”.

Penghargaan buat isteri yang sanggup susah dan senang

Menerusi Instagram, Ebit Lew telah membawa isteri tersayang atau dipanggil Bidadari oleh pendakwah itu ke butik mewah.

Ia sebagai penghargaan kepada isterinya yang sanggup menemani susah dan senang dalam kehidupan dahulu.

 

View this post on Instagram

 

I love u bidadariku. Hari lahir anak. Kena kiss dan terima kaseh pada bidadari yang berkorban melahirkan anak semuanya. Terima kaseh sudi menemani abang dalam hidup ini. Terima kaseh setiap hari membuat abang jatuh cinta dengan sayang setiap hari dan menjadi penyejuk mata ini. Bulan 6. Hari lahir 3 orang saya sayang cintai di bulan ini. Arwah mak. Bidadari. Dan anak sulung . Dari 12 tahun saya berdakwah kesana sini. Khidmat masyarakat kesana sini. Masa tu saya lihat keluarga guru saya yang menghargai bidadari mereka. Melayan isteri dan anak dengan baik. Suka tengok ayah saya melayan mak saya. Mak saya sayang dan menghormati ayah saya . Allah takdirkan dalam perjalanan hidup saya bertemu bidadari ini. Semuanya dikorbankan dan tak pernah mengeluh. Berjauhan, susah,penat,sakit kadang seorang diri saat saya tiada dirumah. Ya Allah maafkanlah saya. Dulu semua emas isteri gadaikan dan duit nak makan, pampers dan susu anak pun kadang tiada. . Sentiasa mengukir senyuman dan menjadi ubat bagi hati dan penat dalam perjalanan ini. Semoga baki hidup kita ini. Kita berikan sebaiknya dengan izin Allah. Bersama kita didunia dan semoga dapat bersama di syurga selamanya. I love u bidadariku sayang. Terima kaseh ya Allah…-ebitlew

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew) on

Hari lahir anak kena terima kasih kepada isteri

“I love u bidadariku. Hari lahir anak. Kena kiss dan terima kaseh pada bidadari yang berkorban melahirkan anak semuanya”.

“Terima kaseh sudi menemani abang dalam hidup ini. Terima kaseh setiap hari membuat abang jatuh cinta dengan sayang setiap hari dan menjadi penyejuk mata ini”.

“Bulan 6. Hari lahir 3 orang saya sayang cintai di bulan ini. Arwah mak. Bidadari. Dan anak sulung”.

Saya suka tengok ayah saya melayan mak saya

“Dari 12 tahun saya berdakwah kesana sini. Khidmat masyarakat kesana sini. Masa tu saya lihat keluarga guru saya yang menghargai bidadari mereka”.

“Melayan isteri dan anak dengan baik. Suka tengok ayah saya melayan mak saya. Mak saya sayang dan menghormati ayah saya”.

Dulu semua emas isteri gadaikan untuk duit makan, pampers dan susu

“Allah takdirkan dalam perjalanan hidup saya bertemu bidadari ini. Semuanya dikorbankan dan tak pernah mengeluh”.

“Berjauhan, susah,penat,sakit kadang seorang diri saat saya tiada dirumah. Ya Allah maafkanlah saya”.

“Dulu semua emas isteri gadaikan dan duit nak makan, pampers dan susu anak pun kadang tiada”.

Terima kasih ya Allah

“Sentiasa mengukir senyuman dan menjadi ubat bagi hati dan penat dalam perjalanan ini. Semoga baki hidup kita ini”.

“Kita berikan sebaiknya dengan izin Allah. Bersama kita didunia dan semoga dapat bersama di syurga selamanya. I love u bidadariku sayang. Terima kaseh ya Allah”.

Rezeki tak pernah putus

Menjenguk ke ruangan komen, rata-rata netizen meluahkan perasaan terharu apabila Ustaz Ebit Lew tidak lokek berbelanja mewah kepada isteri dan anak-anaknya.

Malah, netizen turut memuji tindakan Ustaz Ebit Lew yang sibuk melakukan kebajikan kepada rakyat namun kebajikan keluarga masih menjadi keutamaan beliau.

"If you cannot do great things, do small things in a great way." Napoleon Hill.