[VIDEO] Biadap di Jalan Raya, Penunggang Basikal Diremmpuh Lori.

Satu video menunjukkan tindakan biadap seorang penunggang basikal menerima padah apabila dia diremmpuh sebuah lori dari arah belakang menjadi tural (viral) di media sosial.

Di dalam rakaman video yang tersebar itu, salah seorang dari dua orang penunggang basikal dilihat menunjukkan aksi biadap dengan menghalang perjalanan sebuah lori yang bergerak laju dari arah belakangnya.

Insiden itu berterusan sehingga mereka tiba di sebuah persimpangan lampu isyarat (traffic light).

Apabila kembali memulakan perjalanan (lampu isyarat bertukar hijau) entah apa yang tidak kena, penunggang basikal tersebut masih terus menghalang lori berkenaan daripada memotongnya dengan berada di tengah-tengah laluan.

Malah, penunggang basikal itu bertindak dengan lebih kurang ajar apabila kemudiannya dilihat menoleh ke belakang, ke arah lori sebelum bertindak melempar objek dipercayai botol air ke arah cermin bahagian kiri lori berkenaan.

Perbuatannya itu membuatkan pemandu lori berang dan terus bertindak melajukan kenderaannya dan meremmpuh penunggang basikal tersebut. Kejadian dipercayai berlaku di negara jiran Singapura.

Pemandu lori berkenaan pasti akan dikenakan hukuman akibat perbuatannya tetapi penunggang basikal juga harus bertanggungjawab apabila menunggang di atas jalan raya.

Jom kita lihat undang-undang jalan raya yang wajib dipatuhi oleh penunggang basikal agar perkara seperti ini tidak terjadi lagi.

Patuhi semua Undang-Undang Trafik dan Isyarat

  • Apabila menunggang basikal di jalan raya, anda mesti mematuhi undang-undang lalu lintas yang sama, tanda-tanda dan isyarat yang dikenakan kepada pemilik kenderaan yang lain.
  • Basikal mesti naik dalam arah yang sama dengan kenderaan lain. Menunggang yang bertentangan dengan arah lalu lintas adalah berbahaya dan menyalahi undang-undang.

Menunggang di lorong pejalan kaki

  • Ketika menunggang basikal anda di kaki lima anda mesti patuhi semua papan tanda dan isyarat pejalan kaki.
  • Apabila menghampiri pejalan kaki dari belakang, perlahan dan memberi isyarat yang boleh didengar memberi amaran kepada mereka kehadiran anda sebelum melintasi mereka.