“Seperti melihat cahaya” Lelaki Belgium Lamar Ustazah Indonesia, Yakin Terima Lamaran Lepas Solat Istikharah 7 Kali

Seperti yang kita sedia maklum, jodoh, ajal, maut dan pertemuan merupakan rahsia Tuhan.

Iospital phone repair gombak

Oleh itu kita sebagai manusia, haruslah berikhtiar untuk mencari dan memilih pasangan sesuai dengan ketentuan yang ditentukan olehNya.

Terbaru, seorang ustazah yang menetap di Lombok, Indonesia telah menerima lamaran daripada seorang jejaka tampan dari Belgium telah mencuri perhatian orang ramai.

Menerusi video yang dimuat naik di laman TikTok @lombokdokumen itu, ustazah yang dikenali sebagai Mauni itu telah menceritakan kisahnya mula mengenali suaminya itu.

Dikatakan, pasangan itu telah berkenalan pada Disember 2022 dan bertukar nombor melalui aplikasi Muslimah.com.

Selepas mengenali hati budi masing-masing, jejaka warga Belgium yang bernama Jawad itu meluahkan perasaannya kepada Mauni.

Jawad meluahkan bahawa ketika melihat Murni, dia mendakwa seperti melihat cahaya dan nekad ingin bersama dengannya.

“Saya ingin menjadi suamimu dan berhaji bersama. Bermakna ini adalah jawapan daripada Allah SWT sebab saya berdoa ‘ya Allah kembalikan lah lagi aku ke Mekah untuk membawa pasangan halalku’” kata Jawad.

Namun begitu, lamarannya itu ditolak.

Bagi Jawad apa pun yang terjadi, dia tidak akan berputus asa lalu terus membuat panggilan video untuk menjelaskan alasan mengapa dia sangat menyukai Mauni.

Sementara itu, Mauni menyatakan bahawa dia mengetahui isi hati Jawad setelah dia melakukan solat istikarah sebanyak tujuh kali untuk mendapatkan petunjuk daripada Allah SWT.

“Pertama kali dalam hidup saya, saya buat istikarah sebanyak 7 kali,” luahnya.

Tampak bahagia, akhirnya Jawa dan Mauni telah disatukan dalam sebuah majlis sederhana yang diadakan di Lombok.

Menjengah di ruangan komen, rata-rata warganet mendoakan kebahagiaan mereka dan ada yang berasa terharu mendengar kisah mereka bagaimana disatukan.

Antara komen netizen:

“subhanallah dengernya sampe bergetar hati saya..tersentuh bgt kata² ibu ini menemukan jodohnya.”


“Masha ALLAH…aku nangis..terharu ..aku pengen suami Sholeh bukan hanya liat fisik ..tapi suami yg bisa antarkan aku kedalam syurga..Masha ALLAH mba..”

“Masha Allah….moga berkekalan sampai ke jannah”

Video TikTok yang tular:

@lombokdokumen Mauni menceritakan kisa cintanya menemukan pasangan orang Belgia itu berawal dari perkenalan melalui aplikasi cari jodoh Muslimah.com "Awal kenalnya bulan Desember 2022, melalui aplikasi muslimah.com, disitu kita saling komunikasi," kata Mauni. Setelah melakukan kenalan melalui aplikasi, berjalan waktu kemudian keduanya bertukar nomor whatsapp untuk komunikasi selanjutnya. "Di dalam WhatsApp itu kita berdiskusi, bahwa dia (Jawad) mengutarakan perasannya suka sama saya dengan ijin Allah," kata Mauni. #bule #menikah #Ta'aruf#ranggagata #fyp #viral #virallombok #lombokviral #belgium ♬ Rahmatun Lil’Alameen – Maher Zain

@lombokdokumen Tersentuh Pengakuan Bule Belgia Hingga Memilih Orang Indonesia Dijadikan Istri #viral #lombokviral #virallombok #fyp #menikah #taaruf #jodohku #jodohbule ♬ Penenang Hati – Instrumental – Asraf Studio

@lombokdokumen Mauni mengaku sampai shalat Istikharah 7 Kali untuk meyakinkan Bule Asal Belgia itu Jodohnya. Tonton selengkapnya di Channel Lombok Dokumen #viral #lombokviral #virallombok #jodohku #taaruf #fyp #menikahbule #belgia ♬ Ketika cinta bertasbih_ – A