Connect with us

Semasa

“Saya hadiahkan motor baru untuk abang ini serta sedikit duit belanja.” – Ustaz Ebit Lew

Rezeki bagi lelaki ini apabila kisahnya yang tular beberapa hari lepas mendapat perhatian Ustaz Ebit Lew.

Menerusi perkongsian di laman Facebook, Ustaz Ebit telah membelikan sebuah motor baru sebagai hadiah untuk lelaki tersebut.

“Sebak rasa baca pasal abang oku bersama 2 anaknya perlu bantuan di Johor dan motor terbakar dalam perjalanan.

“Abang polis johor cuba bantu beliau. Terima kasih Polis Johor. Syukur ramai datang bantu. Hari ini saya belikan motor baru hadiahkan untuk abang ini serta sedikit duit belanja.

“Kami juga bawa barang dapur untuk 84 keluarga disitu. Beras dan barang dapur dari Elewsmart.

“Sedih rasa bila Tok Batin tadi ucap terima kasih dan semua orang kampung situ kenal ajak bergambar. Allah tentukan dapat jumpa abang tadi. Comel jer anak-anak kecilnya.

“Ramai orang kampung situ ulang kali cakap terima kaseh walau cuma bantuan makanan untuk semua. Syukur banyak pihak ada hantar bantuan buat keluarga ini.”


Sebelum ini media melaporkan hasrat seorang lelaki Orang Asli yang sedang dalam perjalanan untuk membuat permohonan bantuan daripada Baitulmal Johor musnah, apabila motosikal yang ditunggang bersama dua anak lelakinya rosak lalu terbakar di laluan motosikal Plaza Tol Senai.

Menerusi hantaran Facebook Polis Daerah Kulai, kebakaran dipercayai berpunca daripada percikan api di bahagian enjin motosikal itu.

Malah katanya, lelaki berusia 30-an dan dua anaknya yang berusia enam dan lapan tahun itu juga tersesat ketika dalam perjalanan ke Baitulmal itu bagi memohon bantuan.

Bagaimanapun, kebakaran itu berjaya dipadam atas tindakan pantas seorang anggota daripada Balai Polis Senai, Koperal Mohd Redzuan Mohamed yang ketika itu sedang bertugas di Sekatan Jalan Raya Plaza Tol Senai.

“Mohd Redzuan bergegas datang membantu memadamkan kebakaran. Walaubagaimanapun api cepat marak dan memusnahkan keseluruhan motosikal tersebut,” katanya.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2022 YOY.MY Part of YOY Group Sdn.Bhd. (1462891-P)