Rogol Berkali-kali, Pendakwah Selebriti Terkenal Dipenjara 1,000 Tahun

Seorang pendakwah terkenal yang sering muncul di kaca televisyen telah dijatuhi hukuman penjara selama 1,075 tahun kerana terlibat dalam pelbagai kes terutamanya melibatkan jenayah seksual.

Berdasarkan laporan Malay Mail, suspek yang dikenali dengan nama Adnan Oktar itu ialah seorang pendakwah selebriti dan merupakan ketua kultus di Turki.

Suspek yang berusia 64 tahun itu dijatuhi hukuman penjara atas beberapa kesalahan termasuklah berkaitan penipuan, skandal seksual di bawah umur, gangguan seksual dan sebagainya.

Malah, suspek juga dikatakan dikelilingi dengan wanita berpakaian seksi dengan menggelar mereka sebagai ‘anak kucing’ selain mengarahkan para wanita berkenaan menari di hadapannya sambil memasang alunan muzik.

Tidak cukup dengan itu, suspek juga telah mengaku di hadapan mahkamah bahawa dia mempunyai hampir 1,000 teman wanita.

Seorang mangsa turut tampil memberi keterangan dan mendakwa dirinya telah dirogol berkali-kali oleh suspek.

Malah mangsa mengaku dirinya bersama wanita lain telah dipaksa mengambil pil perancangan supaya dapat mengelakkan daripada berlakunya kehamilan.

Difahamkan, terdapat beberapa mangsa lain yang mempunyai nasib yang sama seperti mereka.

Hasil daripada siasatan, pihak polis turut menemui 69,000 pil perancang keluarga berada di kediaman suspek.

Adnan Oktar atau lebih dikenali sebagai Harun Yahya ialah seorang tokoh kreasionisme Islam ulung dan merupakan seorang penyokong kuat kreasionisme di dalam debat penciptaan-evolusi.

Dilahirkan pada 2 Februari 1956 di Ankara, Adnan menghabiskan pengajian menengahnya di sana. Pada tahun 1979, Adnan Oktar telah berpindah ke Istanbul untuk memasuki Universiti Mimar Sinan.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Adnan Oktar telah dikenali untuk televangelisme beliau di saluran TV beliau, A9 TV, diperhatikan terutama untuk menampilkan ‘anak-anak’, penganut wanitanya.

Organisasinya biasanya dirujuk sebagai suatu kultus, dan dia telah digambarkan sebagai “pemimpin kultus yang paling terkenal di Turki.”

Oktar difailkan lebih daripada 5000 tindakan undang-undang terhadap individu kerana fitnah dalam dekad yang lalu, dan membawa kepada menyekat beberapa laman web terkemuka di Turki.

Pada 11 Julai 2018, Oktar dan lebih daripada 160 rakannya ditahan dan kemudian ditangkap atas tuduhan termasuk membentuk syarikat jenayah, penipuan kewangan dan penderaan seksual.

Pada 19 Julai 2019, dakwaannya diluluskan, dengan perbicaraan pertama dijadualkan pada 17 September. Pada 11 Januari 2020, dia dijatuhi hukuman lebih dari 1000 tahun penjara.

Adnan Oktar telah dilahirkan di Ankara, Turki, pada tahun 1956, dan dibesarkan di sana melalui tahun sekolah menengah, di mana beliau belajar karya-karya sarjana Islam seperti Said Nursi, seorang ulama Kurdish Islam yang menulis Risale-i Nur, komentar al-Quran yang luas termasuk ideologi politik dan agama yang komprehensif.

Pada tahun 2010, Oktar telah dipilih sebagai salah satu daripada lima puluh bahagian atas 500 Muslim Paling Berpengaruh di Dunia oleh Pusat Kajian Strategik Islam Diraja Jordan untuk penyebaran beliau penciptaan dalam konteks Islam, dan lain-lain penerbitan meluas diedarkan mengenai topik-topik Islam.