[VIDEO] “Penat sebenarnya jadi doktor ni…” Dr. Say Dedah Kenal Doktor Tular Menc*rut

Pengacara Tanya Doktor, Dr. Say akui mengenali wanita yang bergelar doktor yang menjadi tular semalam kerana mengeluarkan kata-kata kessat apabila ditegur melakukan kesalahan jalan raya oleh orang awam.

Walaupun mengenali wanita tersebut, namun Dr. Say tidak berniat untuk mengulas mengenai apa yang berlaku sebaliknya menjelaskan tugas insan yang bergelar doktor sememangnya penat sejak di peringkat pengajian lagi.

Malah, bukan sahaja penat, Dr. Say juga akui menjadi seorang doktor pada awalnya telah menerima tekannan yang hebat.

“Harini viral kisah seorang doktor di Twitter. Saya kenal doktor tu tapi leave it at that jela eh.

“Saya nak cerita yang penat sebenarnya jadi doktor ni. Penat kenapa? Belajar dah penat, 5 tahun medical school yang mana pembelajarannya menyeluruh kena tahu pasal badan manusia & penyakit-penyakit A sampai Z.

“Habis belajar penat kerja pula, 2 tahun housemanship yang mana tekannan kerjanya toksah cakap, ramai kawan se-houseman saya dapat depression, anxiety malah ada yang bunuh diri masa housemanship ni,” katanya.

Dr. Say berkongsi perkara tersebut di akaun Instagram miliknya.

Beberapa hari lalu, tular di media sosial rakaman dashcam memperlihatkan pemandu kereta yang melakukan pusingan U hingga mengakibatkan kesusahan pemandu lain.

Menerusi muat naik daripada seorang pengguna Twitter dikenali sebagai Fadzli Amin, dia mendakwa bahawa pemandu tersebut merupakan seorang doktor dan telah melakukan provokasi kepadanya selepas melakukan pusingan U.

Meskipun penat, Dr. Say berkata bukan alasan untuk wanita itu mencalarkan kerjayanya sebagai doktor dan dia boleh dikenakan tindakan tatatertib.

“Kerja private sector pun penat sebab kena sentiasa jaga tutur kata, jaga perilaku, jaga air muka kang orang cakap “sombong doktor tu tak tengok muka I pun” atau “doktor tu tak check papepun, terus bagi ubat”. Sebab orang pandang tinggi profession serang doktor ni. Kalau motivator salah cakap “curang itu izin Allah” atau artis salah perilaku lompat dari balkoni pukul 3 pagi, sekejap je orang move on.

“Tapi kalau doktor buat semua ni, kena dengan netizen satu hal, satu hal lagi kena tindakan tatatertib yg mungkin jeopardize career dia as a doctor,” jelasnya lagi.

Bukan tujuan untuk mengeluh atau menyesal dengan kerjaya doktor yang dipilih namun Dr. Say akui doktor juga mansuai biasa tak terlepas dari membuat kesilapan.

“Saya tak complain sebab saya yang pilih profession ni. Cuma saya nak rakyat tahu yang doktor juga manusia biasa. Kami punyai perasaan, kami merasa penat & kadang-kala kami tak lepas dari melakukan kesalahan.

“Janganlah terlalu cepat menghukum kami. I know the power is in your hands to blame us, to viral us, to retweet about us but instead of doing all that why don’t u let us know if we are lacking in certain areas so that we can improve ourselves to serve u better?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril)

“Ya saya mengaku yang video itu agak keterlaluan tapi we never know what shes been through lagi-lagi di kala COVID-19 ni. Instead of blaming why don’t we focus on getting the COVID numbers down k peeps?” nasihatnya.

Sebelum ini pihak UPM menerusi satu hantaran di Twitter tampil memberi maklum balas mengenai wanita tersebut dan mengesahkan wanita berkenaan adalah staf mereka.

UPM memandang serius berkenaan hal ini dan ia adalah reaksi spontan peribadi beliau, dan tatakelakuan beliau sama sekali tidak mencerminkan sahsiah serta etika yang sepatutnya diterapkan oleh warga UPM.

“Sehubungan itu, perkara ini sedang dalam siasatan pihak UPM untuk tindakan selanjutnya,” tulis pada kenyatan media yang di keluarkan Pusat Strategi dan Perhubungan Korporat UPM berhubung isu berkenaan.

Dijengah ke ruangan komen, meskipun pada mulanya ramai yang berpihak kepada pemandu lelaki tersebut namun kini ada yang berpendapat wanita itu sebenarnya sudahpun menerima ‘hukuman’ selepas video yang menampakkan wajahnya tular di media sosial.

Video yang tular di laman sosial