[VIDEO] “UEL berjalan jauh dari saya..” Nadir Buka ‘Cerita Sebenar’ Isu Bantuan Ustaz Ebit Lew di Palastin

Isu yang melibatkan pendakwah bebas Ustaz Ebit Lew terus mendapat perhatian apabila kali ini salah seorang rakyat Malaysia yang berada di Gaza mengulas isu berkenaan.

Rakyat Malaysia itu adalah Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman merupakan individu yang sangat dikenali ramai terutama mereka yang hendak masuk ke Gaza.

Nadir beri pandangan peribadinya mengenai pasukan Ustaz Ebit Lew

Bermula dengan pembabitan dalam misi kemanusiaan membantu rakyat Palestin di Gaza pada tahun 2013, nama Nadir bukan satu nama yang asing dan sudah pun mendirikan rumah tangga dengan seorang balu pejuang Palestin, Reem Al-Minawi.

Terbaru, Nadir menerusi platfom Telegram, tampil memberikan pandangan peribadinya sewaktu ketibaan pasukan Ustaz Ebit Lew (UEL) ke sana bagi menyampaikan bantuan.

Coretan itu sebagai teguran untuk semua pihak

Menurutnya, coretan tersebut hanyalah sebagai teguran yang boleh dijadikan iktibar dan pedoman bagi semua pihak.

Ujar Nadir, dia tampil memberikan penjelasan menerusi platfom Telegram susulan menerima pelbagai persoalan, cacian dan fitnah daripada orang ramai yang sama sekali tidak mengenalinya.

Kagumi UEL dalam membantu individu terkesan di bumi Gaza

Pada masa yang sama, dia menjelaskan walaupun tidak mengenali UEL secara dekat namum, dia amat mengagumi dengan usaha keras UEL dalam membantu mana-mana individu yang terkesan termasuk mereka yang berada di bumi Gaza.

Secara peribadi saya tidak pernah menyimpan perasaan dengki, iri hati apalagi memperlekehkan perjuangan seseorang yang umum mengetahui adalah seorang insan hebat dan terkenal di bumi Malaysia.

Terlebih dahulu saya meminta maaf 

Penulisan ini hanyalah tidak lain sebagai teguran kasih-sayang, iktibar dan pedoman untuk mendidik terutama bagi diri saya, team EL dan semua yang terlibat.

Terlebih dahulu saya juga meminta maaf sekiranya kata-kata saya sebelum ini di salah ertikan atau ditafsirkan.

Samada oleh pihak media, team EL dan masyarat sebagai unsur-unsur dengki atau mengejek, walau jauh sekali di lubuk hati saya berfikir sedemikian.

Berasa gembira mahu jayakan misi bantuan bersama UEL

Sebaik tahu akan perkhabaran akan kedatangan UEL ke Palastin, Nadir mengakui dia berasa gembira dan tidak sabar untuk berkhidmat bagi menjayakan misi bantuan ini bersama UEL.

Jelasnya lagi, dia telah dihubungi oleh Ustaz Zul (team UEL) yang bertanyakan prosedur yang perlu dilakukan bagi menyampaikan bantuan kepada penduduk.

Tiada sebarang maklum balas dari tim UEL

Dengan segera saya terus menghentikan sementara kerja-kerja harian saya untuk mengutamakan penyediaan kertas kerja pek makanan secara terperinci dan menghantar semula kepada individu dari tim EL.

Selepas beberapa hari berlalu dan tiada sebarang maklum balas atau respon daripada tim EL.

Maka saya meneruskan kerja-kerja bantuan dari NGO lain dengan mengandaikan tim EL terlalu sibuk dengan bantuan khidmat di Malaysia disebabkan PKP.

Cuba beberapa kali hubungi mereka namun tiada respon diberikan

Berbicara lebih lanjut, Nadir menjelaskan setibanya UEL bersama pasukannya di Cairo Mesir, dia cuba beberapa kali menghubungi mereka namun, tiada sebarang respon yang diberikan.

Pada masa yang sama, Nadir turut mempersoalkan tindakan mereka yang mendiamkan diri dan menjelaskan lebih baik jika mereka menceritakan perkara yang sebenar di saat ratusan juta rakyat Malaysia yang risau akan keadaan UEL sepanjang menjalankan misi di sana.

Rakyat Malaysia risau tentang kehilangan Hero Malaya

Sehingga rakyat Malaysia dan media menjadi risau tentang kehilangan ‘Hero Malaya’.

Selama sebulan team EL terus sepi, timbul pelbagai spekulasi keselamatan terancam dan sebagainya, walaupun hakikat ia jauh dari kebenaran.

Team EL dimaklumkan rakan-rakan di Cairo masih di bilik hotel, boleh pergi bersiar-siar di kawasan pelancongan Husein dan melawat piramid (seperti post oleh PAnya) sambil menunggu usaha agar diberi kebenaran memasuki ke Gaza.

Cara terbaik beri bantuan adalah buat pembelian di pasaran tempatan Gaza

Walaupun telah mendapat liputan luas media tentang perjalanan EL ke Gaza, seperti dijangka usaha mereka terbantut apabila keizinan tidak diberikan oleh pihak Mesir.

Nadir menerusi tulisannya juga turut memaklumkan cara terbaik untuk memberikan bantuan kepada penduduk di Gaza adalah dengan membuat pembelian barangan keperluan di dalam pasaran tempatan di Gaza.

Ia secara tidak langsung akan memberikan banyak kebaikan yang boleh dimanfaatkan terus kepada mereka yang memerlukan.

4 lori barangan bantuan dibeli di Mesir untuk dibawa masuk ke Gaza

Amat terkejut bila mana saya melihat di media sosial pembelian barangan bantuan 4 lori yang dibeli di Mesir untuk di bawa masuk ke Gaza.

Sekiranya teguran kecil tidak dapat diterima bagaimana umat kita ingin bersatu untuk menjayakan misi lagi besar masa akan datang.


Barang yang dibeli masih lagi tersadai di Mesir

Persoalan lain pula timbul di mata masyarakat bagaimana barang-barang yang sudah di beli di Cairo tersebut? Adakah bantuan ini sudah berjaya masuk?

Setahu saya ia masih lagi tersadai di Mesir beserta bantuan-bantuan lain yang tidak dibenarkan masuk lagi pun. Bukankah ia satu pembaziran?

Seru tim UEL tampil beri pencerahan

Saya menyeru pihak tim UEL untuk berani tampil memberi pencerahan dan penjelasan supaya tidak timbulnya bibit-bibit fitnah lain.

Dengan mem’block’ atau membuang komen-komen pertanyaan tersebut di media sosial kalian tidak dapat menyelesaikan masalah pokok ini kerana tujuan asal misi adalah untuk membawa masuk bantuan tersebut.

UEL yang berada disebelahnya tidak menegur dan bersalaman

Nadir mendakwa UEL yang berada di sebelahnya sama sekali tidak menegurnya apatah lagi bersalaman namun, dia masih bersangka baik dan menyatakan kemungkinan UEL kepenatan untuk sampai ke destinasi tersebut.

Saya ditolak wakil Kementerian Luar berada di barisan hadapan menyambut rombongan dan apabila turun dari bas.

Jangan buat live, kita dah ada Astro

Sebahagian tim bersalam sedangkan separuh lagi termasuk UEL berjalan jauh daripada saya.

Tidak ada sepatah kata pun dituturkan oleh seluruh tim kepada saya melainkan ‘bodyguard’nya yang terus menegur dan membisik ke telinga saya.

“Awak orang Malaysia kan, jangan buat LIVE ya, kita dah ada Astro di sini (Rujuk Video).”

Kehadiran saya tidak disenangi

Pelik dan terkejut, ketika itu saya menyedari kehadiran saya tidak disenangi. Saya berjalan di belakang rombongan, cuba menjauhkan diri tetapi apabila EL diminta duduk di kerusi VIP.

Akan tetapi wakil Kementerian Luar memanggil saya dan meminta saya duduk di sebelahnya.

Saya menolak kerana tidak mahu menimbulkan suasana tidak selesa tetapi setelah dipaksa, saya akur.

Beberapa keping gambar diambil untuk maklumkan kepada pihak berwajib

Mereka bangun untuk solat dan saya memerhatikan dari jauh, cuba memahami apa yang sedang berlaku.

Beberapa keping gambar diambil untuk memaklumkan kepada pihak berwajib bahawa mereka telah selamat sampai, tiba-tiba ‘bodyguard’ yang sama datang lagi.

Dia diminta memadam segala gambar dan video yang diambilnya

Ujarnya lagi, dia diminta untuk memadam segala gambar dan video yang diambilnya sebentar tadi, dan berasa agak terkilan apabila diminta berbuat demikian.

Susulan daripada kejadian itu, Nadir tidak lagi mengambil tahu akan segala perkembangan mereka walaupun telah dijemput oleh Kementerian Luar bagi meraikan kehadiran mereka.

Beliau menyebut hanya menurut arahan sahaja

Saya tidak minta dihormati, saya tidak minta dipuji, cita-cita saya hanyalah untuk membantu dah berkhidmat sedaya mungkin menjayakan misi Tim EL atau paling kurang dapat bersalam dengan beliau.

Tetapi saya di tegur dengan agak keras oleh wakil Tim EL sehinggalah saya melenting lalu beliau meminta maaf dan menyebutkan hanya menurut arahan sahaja.

Disini anak yatim dijaga oleh keluarga kembangan

Saya malas mengambil tahu apa keperluan dibuka ‘rumah anak yatim’ sedangkan faktanya di seluruh Gaza ada 20,000 anak yatim tetapi hanya ada satu rumah anak yatim di sini.

Ma’ahad Al-Amal yang menempatkan hanya 120 anak yatim kerana budaya di sini yang tidak membenarkan anak-anak yatim tinggal di rumah anak yatim malah dijaga oleh keluarga kembangan.

Cara baru mereka terpaksa membayar dengan harga yang tinggi

Berbicara lebih lanjut, Nadir mendakwa cara yang digunakan oleh UEL secara tidak langsung memberikan kesan terhadap Non-Governmental Organization (NGO) yang ingin menghulurkan bantuan di bumi Gaza.

Kerana kalau sebelum ini banyak NGOs boleh masuk melalui cara lama bersama Miles of Smiles.

Kini mereka terpaksa menggunakan cara baru dengan membayar kepada syarikat harga yang tinggi.

Mereka berjaya masuk guna khidmat syarikat Hala

Ini kerana hasil desakan dan kesungguhan pihak kerajaan membuat kerjasama Malaysia-Mesir hanya untuk melepaskan misi tim EL berjaya masuk ke Gaza tidak kira berapa pun kos yang perlu di bayar tanpa menghiraukan kesan besar selepas itu.

Hasil desakan tersebut mereka berjaya masuk dengan syarat penggunaan khidmat syarikat Hala untuk masuk.

$1200/orang untuk perjalanan masuk dan keluar ke Gaza

Syarikat Hala bukan rahsia untuk penduduk Gaza. Khidmat tersebut boleh digunakan oleh sesiapa sahaja yang mampu membayar.

Kosnya, iaitu $1200/orang untuk orang tempatan bagi perjalanan masuk dan keluar ke Gaza.

Layanan istimewa tanpa perlu berhenti di banyak checkpoint

Dengan bayaran tersebut akan mendapat layanan istimewa tanpa perlu berhenti di banyak checkpoint dan berhenti di ‘bottle neck’ merentas Terusan Suez yang biasanya mengambil masa 2,3 hari untuk dilalui.

Dalam pada itu, Nadir turut bertanyakan adakah pihak UEL telah bersedia dalam memberikan penerangan kepada orang ramai jika barangan yang dibeli mencecah ratusan ribu dolar dan telah dibayar ke syarikat Hala, terdampar di Cairo.

Minta pasukan UEL beri penerangan kepada rakyat Malaysia

Di akhir tulisannya, dia sekali lagi memohon maaf kepada orang ramai dan meminta pasukan UEL untuk memberikan penerangan yang sebenar kepada rakyat Malaysia.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen turut menyuarakan pendapat masing-masing.