[VIDEO] “Semua saya guna duit sendiri,” Buat Laporan Polis, Ustaz Ebit Lew Nafikan Dakwaan Fitnah

Pendakwah terkenal, Ustaz Ebit Lew menafikan segala tuduhan yang dilemparkan terhadapnya oleh beberapa individu sebagai tidak benar dan bersifat fitnah semata-mata, petang tadi.

Menerusi muatnaik video live di laman Instagram miliknya, Ebit berkata tuduhan tersebut tidak berasas sama sekali sekali gus menyangkal dakwaan yang dilemparkan terhadapnya.

“Segala pertuduhan itu tidak benar, saya ada bukti. Hari ini, saya buat laporan polis dan polis minta saya agar tidak memanjangkan lagi isu ini.

“Jadi, saya serahkan kes ini kepada peguam untuk tindakan selanjutnya sama ada untuk saman malu atau sebagainya. Selagi pegawai penyiasat belum rakam percakapan, saya tak boleh bercakap lebih-lebih hari ini.

“Lagi satu saya nafikan bahawa saya tidak membuka satu pun tabung untuk Gaza, semua kerja amal saya ke sana guna duit saya sendiri,” ujarnya kepada pemberita sebentar tadi.

Terdahulu beliau tiba di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi kira-kira pukul 6.15 petang dengan kereta jenis Toyota Alphard berwarna putih dengan diiringi dua buah kenderaan lain.

Jelasnya, laporan polis itu dibuat berkisar kepada dakwaan yang dibuat oleh Caprice atau pemilik nama sebenar, Ariz Ramli dan juga Ketua Pegawai Eksekutif Cinta Gaza Malaysia, Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman.

Bagaimanapun beliau bersedia membuat penjelasan terhadap segala isu yang dibangkitkan Nadir terhadap beliau esok.

“Sebelum ini saya sememangnya berdiam diri terhadap sebarang tohmahan dan fitnah terhadap diri saya, dari dulu lagi namun berkaitan isu terbaru ini apabila saya tiba dari Gaza, anak dan isteri saya sendiri tidak dapat menahan kekecewaan dan menangis tentang segala tuduhan yang datang, maka saya rasa terpanggil untuk membuat laporan polis hari ini.

“Laporan (polis) ini adalah sebagai menyangkal segala dakwaan yang tidak benar berkaitan misi di Semenanjung Gaza, Palestin dan meminta polis menyiasat segala fitnah yang dilemparkan oleh pihak-pihak berkenaan.

“Dalam laporan polis itu, saya telah memberikan nama-nama serta mereka yang memetik dan berkongsi segala kenyataan fitnah pihak itu kepada pegawai penyiasat untuk membantu siasatan polis,” katanya selepas membuat laporan polis di IPD Dang Wangi.

Tambah Ebit, beliau yang tidak berniat bergaduh atau bermusuh dengan sesiapa sebenarnya sedih dengan laporan-laporan tidak berasas yang disebarkan dalam media sosial sehingga menjatuhkan semangat ahli keluarga dan pasukan misi bantuannya sendiri.

“Apa yang saya boleh katakan laporan ini sememangnya bagi menyangkal dakwaan yang sebelum ini dikeluarkan oleh Nadir Al-Nuri dan selebriti Caprice.

“Segalanya akan saya perjelaskan esok sama ada secara live platform sendiri atau ada orang lain yang membenarkan menerusi platform mereka,”

Sementara itu, Datuk Hasnal Rezua Merican selaku peguam yang mewakili beliau berkata, laporan polis dibuat bagi membolehkan siasatan dilakukan jika wujud unsur-unsur fitnah berbentuk jenayah terhadap anak guamnya.

“Kita akan mulakan tuduhan sivil kepada mana-mana pihak yang mengulangi fitnah terhadap anak guamnya dan akan heret mereka yang tidak bertanggungjawab ke mahkamah,” ujarnya.

Sejak beberapa hari lepas, kecoh di media sosial mengenai isu di antara penyanyi rap, Caprice yang ingin mendedahkan sesuatu mengenai kehadiran Ebit bersama pasukannya di Gaza, Palestin baru-baru ini.

Video penjelasan Ustaz Ebit Lew

@yoynetworkUstaz Ebit Buat Laporan Polis Terhadap Nadir & Caprice – Part 3 ##ebitlew ##caprice

♬ bunyi asal – YOY Network

Ia disusuli dengan dakwaan Ketua Pegawai Eksekutif Cinta Gaza Malaysia, Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman yang menuduh Ebit menggunakan syarikat Hala yang mengenakan bayaran mahal bagi membolehkannya memasuki Palestin.