“Langsung tak terima kasih” Lelaki Bawa Budak Nyaris Dilanggar Pulang, Sikap Penjaga Cuai Buat Netizen Berang

Bila anak-anak kecil mula membesar, mereka cenderung untuk melakukan perkara yang diluar jangkaan ibu bapa atau penjaga malah ada juga perkara yang dilakukan itu perkara yang sangat bahaya.

Manakan tidak, mereka masih tidak tahu untuk membezakan baik buruk sesuatu hal.

Jadi, sebagai ibu bapa, kita perlu lebih ‘alert’ dengan anak-anak kerana takut perkara buruk berlaku kerana jika terjadi apa-apa, menangis air mata darah pun sudah tidak berguna lagi.

Sama juga dengan kisah yang tular baru-baru ini dimana pasangan suami isteri ini terjumpa dengan seorang budak lelaki berusia 3 tahun yang mundar mandir berseorangan di jalan raya mencuri perhatian ramai.

Difahamkan budak lelaki itu memaklumkan kepada lelaki berkenaan bahawa dia melintas jalan raya yang sesak dengan banyak kenderaan.

“budak lelaki 3 tahun nyaris kena langgar/ culik.. bermain seorang diri di bahu jalan..dia tak tahu mana rumah..”

Lelaki tersebut yang risau dengan keadaan kanak-kanak itu bagaimana pun bertindak untuk membantu mencari rumahnya bahkan dalam masa yang sama pasangan ini cuba bertanyakan dengan orang awam tentang budak yang terpisah dari penjaganya itu.

Selepas puas mencari, akhirnya mereka bertemu dengan penjaga kanak-kanak ini, berang dengan sikap ibunya yang sambil lewa, lelaki ini turut berpesan bahawa jangan meninggalkan anak kecil berseorangan kerana risau jika terjadi perkara yang tidak diingini namun siapa sangka, ibunya itu kelihatan memarahi anaknya dan tidak mengucapkan terima kasih kepada mereka yang membantu menghantarkan kanak-kanak itu.

“jangan lalai jaga anak-anak.. nanti menangis tak berlagu..nasib orang tu baik carikan.. kalau silap orang yang jumpa.. sendiri mau ingat la..”

Video yang tular di laman Twitter:

Ketika artikel ini ditulis, video tersebut telah meraih 32.4K tontonan, 623 ulang kicau dan 911 tanda suka.

Meninjau reaksi warga netizen, rata-rata warga netizen bersyukur kerana kanak-kanak tersebut bertemu dengan orang yang tepat malah tidak berlaku apa-apa yang buruk terhadap kanak-kanak tersebut seperti dilanggar atau diculik.

Dalam masa yang sama, warga Twitter kesal dengan sikap ibunya itu yang langsung tidak mengucapkan terima kasih malah datang mengambil anak dengan muka ‘ketat’ dan memarahi anaknya.

Antara reaksi warga maya: