Kema tian Wanita Suka Bersedekah Ni Dicemburui Umat Islam Seluruh Dunia

Aajal maaut seseorang semuanya di tangan Allah. Dia yang menentukan masa dan tempat di mana kita akan ‘pergi’ meninggalkan dunia ini buat selama-lamanya.

Namun kemaatian yang diimpikan seorang muslim sudah pastinya di tempat suci seperti Mekah dan Madinah. Tak semua yang dapat kesempatan macam tu tapi kemaatian seorang wanita Malaysia baru-baru ni memang dicemburui semua umat Islam!

Mak Lang dijemput ilahi ketika menuju ke Raudhah, Masjid Nabawi

Menurut Sinar Harian, kemaatian jemaah umrah, Siti Faridah Ahmad, 64 yang berasal dari Kota Kuala Muda, Kedah dicemburui umat Islam kerana dia meniinggal semasa dalam perjalanan menuju Raudhah, Masjid Nabawi pada 1 Disember lepas. 

Pemergian wanita yang dipanggil Mak Lang ni jugak dirasai mutawifnya, Nurul Aswar Nasron yang menguruskan jenaazah beliau semasa di sana. Kisah ini dikongsikan Nurul Aswar di Facebook.


Sumber: Facebook


Sumber: Facebook

Sumber: Facebook

“Mak Lang suka bersedekah dan seorang yang lembut dalam tutur kata”

Mak Lang yang terkenal dengan sikap bersedekah dan seorang yang dikatakan sangat lembut tutur kata ni telah terjatuh semasa sedang melangkah menuju ke Raudhah, Masjid Nabawi kira-kira jam 9 malam.


Sumber: Facebook
Raudhah ialah satu lokasi yang mana digelar taman syurga oleh Rasulullah SAW dan merupakan tempat paling mustajab untuk berdoa. Menurut Nurul Aswar, jenaazah Mak Lang dikebuumikan di Perkuburan Baqi’, Kota Madinah yang berdekatan dengan Masjid Nabawi.

Tambah Nurul Aswar lagi, perjalanan pulang jemaah hari ini ke Malaysia pasti dirasakan sangat berat dan satu kehilangan besar kerana terpaksa meninggalkan Mak Lang bersama ‘kekasih Allah’ yang lain di sana. Allahuakhbar… beruntungnya! 


Sumber: Facebook


Sumber: Facebook

Sumber: Facebook<

Al-Fatihah dan semoga keluarga arwah Mak Lang tabah menghadapi permergiaannya. Moga-moga kita juga adalah kesempatan untuk meniinggal di tempat yang mulia seperti Mak Lang ni.