Kecewa Hasil Kerja ‘Diciplak’, Pemilik Bunga Tangan Intan Ladyana Dedah Perkara Sebenar

Pelakon terkenal Intan Ladyana bersama pasangannya, Harris Aliff telah selamat diijabkabulkan.

Pasangan ini disatukan pada 5 Februari 2021 di Pejabat Agama Islam Wilayah Kuala Lumpur pada jam 10 pagi dengan sekali lafaz.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🎬 (@intanladyana)

Isu bunga tangan Intan dipersoalkan

Walaubagaimanapun, disebalik kegembiraan mereka, terselit cerita-cerita yang kurang enak didengar di mana timbul pula isu mengenai bunga tangan ataupun hand bouquet yang digayakan oleh Intan pada hari pernikahannya itu.

Berlaku salah faham yang mana sebenarnya ia adalah hasil kerja pemilik kedai bunga tangan @fleurytale.my dan bukan daripada rakan penaja @haejabudiman.co.

Pemilik kedai bunga terima tempahan dari penaja

Al-kisahnya, pemilik kedai bunga tangan @fleurytale.my yang dikenali sebagai Elissa memberitahu bahawa beliau telah menerima tempahan daripada @haejabudiman.co.

Namun beliau tidak mengetahui bahawa mereka juga pemilik bisnes bunga tangan (florist) dan merupakan penaja kepada hari pernikahan pelakon berkenaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Edlynna Hanie Hamid (@edlynnahanie)

Elissa tidak mengenali individu yang membuat tempahan tersebut

Jelas Elissa lagi, beliau tidak mengenali individu yang membuat tempahan tersebut, pada mulanya dia menyangka bahawa tempahan bunga tangan itu ditempah oleh florist berkenaan untuk rakannya.

Ini kerana florist itu enggan mengisi maklumat yang diperlukan seperti laman Instagram beliau.

Ini adalah bunga tangan yang saya buat semalam

“I was contacted by someone which i didn’t know that she was also a florist. So initially i had no knowledge whatsoever and i thought she was just buying it for her friend”.

“For bookings i had a form for my clients to fill out their details including their instagram @, which she didn’t fill it in so i assumed she just doesn’t have an ig”.

Tidak mahu saya letakkan apa-apa kad 

Selain itu, florist berkenaan juga tidak mahu Elissa meletakkan apa-apa kad yang memaparkan brand beliau di bunga tangan berkenaan.

“She then said to not include any card. At first, i was like oh i don’t put any cards just my brand tags. And she specifically said not to put it, so i respected her request.”

Bunga tangan itu dikreditkan kepada florist tersebut 

Beliau tidak menyangka keesokan harinya, Elissa mendapati bahawa bunga tangan yang telah digubahnya itu dijumpai di laman explore Instagram, tetapi hasil kerjanya itu telah dikreditkan kepada florist tersebut dan bukan mereka.

“So the next day (which is 6th February), intan was on my explore page which the bouquet seemed extremely familiar”.

Kesal kerana florist berkenaan tidak jujur

“Then it was in fact my work since the similarities were way too much, as even the ribbon colour was the exact one i did. Then i saw it was credited to Haejabudiman.co.”.

Malah beliau turut berasa kesal, Elissa merasakan bahawa dirinya ditiipu dan kecewa kerana florist berkenaan tidak bersikap jujur dalam hal tersebut.

Turut hubungi florist berkenaan dapatkan penjelasan

Menerusi laporan Hot FM, beliau difahamkan sudah menghubungi florist berkenaan untuk mendapatkan penjelasan mengenai perkara tersebut.

“I contacted them again and she apologised cus she was in her confinement period and she can’t fulfil their request. It’s actually a sponsorship contract between them”.

“But i’m not so sure if she gets the facts that it is actually unethical for her to do that since she just rips off my work, claim it as hers as it’s all over social media” .

Mereka memohon maaf dengan apa yang berlaku

Ujar Elissa, pemilik florist berkenaan memberitahu beliau bahawa dirinya kini sedang berpantang dan tidak dapat memenuhi permintaan awal sebagai penaja seperti yang dipersetujui di dalam kontrak.

Disebabkan itu mereka terpaksa berbuat demikian dan turut memohon maaf dengan apa yang berlaku.

Moga semua tidak membuat apa-apa kenyataan berkaitan isu itu

Elissa turut meminta kepada semua untuk tidak membuat apa-apa kenyataan kontroversi kerana isu berkenaan masih dalam siasatan pihak mereka.

Difahamkan pihak pengurusan pelakon berkenaan juga sudah mengetahui mengenai perkara ini dan akan mengambil tindakan sewajarnya antara kedua-dua belah pihak.

Semoga salah faham yang timbul diantara kedua belah pihak dapat diselesaikan dengan baik dan profesional