Johnson & Johnson Umum Henti Jualan Bedak Bayi Talkum, Bermula Pada 2023 Seluruh Dunia

Bedak talkum ialah salah satu alat kosmetik yang digunakan secara langsung pada kulit sebagai penyerap yang berkesan untuk membantu menghilangkan bau dan memberikan sentuhan lembut.

Siapa sahaja tidak tahu dengan bedak talkum terkenal pada zaman kanak-kanak dahulu jenama Johnson & Johnson (J&J)?

Menerusi laporan Harian Metro, baru-baru ini J&J mengeluarkan kenyataan bahawa J&J akan menghentikan penjualan bedak bayi talkum terkenal mereka.

Difahamkan, selepas menerima pelbagai saman akhirnya J&J akan menghentikan penjualan bedak bayi berasaskan talkum itu di seluruh dunia bermula pada tahun 2023.

J&J mengumumkan kenyataan berkenaan selepas lebih dua tahun menamatkan jualan produk itu di Amerika Syarikat (AS) yang telah mengundang ribuan saman daripada pengguna kawasan tersebut yang berhubung dengan keselamatan pengguna.

“Sebagai sebahagian daripada penilaian portfolio di seluruh dunia, kami membuat keputusan komersial untuk beralih kepada pengeluaran bedak bayi berasaskan tepung jagung.

“Bedak bayi berasaskan tepung jagung sudah dijual di negara-negara di seluruh dunia,” ulasnya.

Pada tahun 2020, J&J telah menamatkan penjualan bedak bayi berasaskan talkum mereka di negara AS dan Kanada.

Hal ini disebabkan permintaan semakin menurun dek maklumat yang salah disampaikan mengenai keselamatan produk tersebut sehingga mengakibatkan ramai pengguna bertindak untuk menyaman syarikat gergasi tersebut.

Syarikat J&J ini telah menerima sebanyak 38,000 saman daripada pengguna, bahawa produk talkum mereka menyebabkan kanser akibat pencemaran dengan asbestos, sejenis karsinogen yang diketahui.

J&J menafikan kenyataan berkenaan dengan menyatakan bahawa ujian saintifik dan kelulusan kawal selia selama beberapa dekad menunjukkan talkumnya selamat dan bebas asbestos.

Semalam, syarikat tersebut mengulangi kenyataan yang sama ketika mengumumkan hentian jualan produk tersebut.

Sebaliknya pada tahun 2018, siasatan Reuters mendapati bahawa syarikat itu selama beberapa dekad mengetahui bahawa asbestos dan karsinogen terdapat di dalam produk talkumnya.

Melalui rekod dalaman syarikat, keterangan percubaan dan bukti lain menunjukkan sekurang-kurangnya sejak 1971 hingga awal 2000-an, talkum mentah dan serbuk siap syarikat itu kadangkala diuji positif untuk sejumlah kecil asbestos.

Walau bagaimanapun, J&J berulang kali mengatakan produk talkumnya selamat dan tidak menyebabkan kanser sebagai tindak balas kepada bukti pencemaran asbestos yang dibentangkan dalam laporan media di bilik mahkamah dan di Capitol Hill.

Seperti yang kita tahu produk bedak bayi talkum J&J ini telah dijual sejak 1894, Bedak Bayi Johnson menjadi simbol imej ‘mesra keluarga’ oleh syarikat tersebut.