Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri mengucapkan kata-kata penghargaan atas kluster terbesar COVID-19 negara iaitu peserta perhimpunan di Sri Petaling yang diisytiharkan tamat semalam.

Insya-Allah wabak Covid-19 akan berlalu dari bumi Malaysia

Beliau yang merupakan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri berkata demikian menerusi satu ciapan di laman Twitternya malam tadi.

“Alhamdulillah. Insya-Allah wabak COVID-19 akan berlalu pergi dari bumi Malaysia”.

“Terima kasih kepada semua sahabat jamaah tabligh yang memberi kerjasama penuh kepada Kementerian Kesihatan (KKM),” tulisnya.

Secara rasmi diisytiharkan kluster tersebar negara tamat hari ini

Menerusi lama Twitter, ucapan tersebut adalah respon kepada kenyataan KKM di Twitter pada semalam.

“Secara rasmi diisytiharkan kluster terbesar di negara kita, Kluster Perhimpunan di Masjid Sri Petaling tamat hari ini (semalam),” jelas kenyataan tersebut.

Jika ada keperluan kita akan terus laksanakan saringan

Walaubagaimanapun, menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah, aktiviti pengesanan dan ujian saringan bagi kluster dan sub-kluster tersebut masih lagi diteruskan, termasuk pusat tahfiz dan madrasah.

“Sekiranya ada keperluan atau tanda-tanda berlaku peningkatan kes contohnya melibatkan jemaah tabligh, kita akan terus laksanakan saringan” lapor Bernama.

“Ketika ini KKM akan menjalankan saringan bersasar kepada kumpulan yang berisiko tinggi yang dikenal pasti dan lokaliti terlibat,” katanya dalam sidang media mengenai perkembangan COVID-19 di Putrajaya semalam.

Terdahulu, kes pertama yang dikesan dalam kluster itu adalah pada 11 Mac lalu, sebelum merebak sehingga lima generasi dengan mencatatkan lebih 3,375 kes positif dikesan dan 24 kematian dilaporkan.

Menjenguk ke ruangan komen, rata-rata netizen turut berharap Covid-19 pergi dari bumi Malaysia dan ucapan terima kasih serta tahniah turut dititipkan buat semua frontliner negara.

"If you cannot do great things, do small things in a great way." Napoleon Hill.