Connect with us

Semasa

“Anak hero kita” Anak Lelaki Dr Noor Hisham Dilantik Jadi Felo Perdana 2020

Program Felo Perdana merupakan program internship atau pembantu sementara kepada menteri-menteri kabinet Malaysia. Program ini bagi mendedahkan belia Malaysia dalam urus tadbir negara selain mendekatkan jurang antara orang muda dan kerajaan. Terbaru, menerusi perkongsian Menteri Kewangan Malaysia iaitu Tengku Zafrul ada memaklumkan seramai 3 orang siswazah telah dipilih untuk menyertai Felo Perdana bagi tahun 2020. Belia tunjang […]


Program Felo Perdana merupakan program internship atau pembantu sementara kepada menteri-menteri kabinet Malaysia.

Program ini bagi mendedahkan belia Malaysia dalam urus tadbir negara selain mendekatkan jurang antara orang muda dan kerajaan.

Terbaru, menerusi perkongsian Menteri Kewangan Malaysia iaitu Tengku Zafrul ada memaklumkan seramai 3 orang siswazah telah dipilih untuk menyertai Felo Perdana bagi tahun 2020.


Belia tunjang pembangunan negara


Dalam perkongsian tersebut, beliau turut memuatnaik fotonya bersama ketiga-tiga orang pelajar cemerlang yang terpilih.


Tengku Zafrul juga memberitahu bahawa anak muda merupakan aset utama kepimpinan yang akan menerajui negara serta membimbing generasi akan datang.

Tetapi apa yang lebih menarik perhatian adalah wajah salah seorang ahli Felo Perdana 2020 yang seakan-akan ‘dikenali’ ramai itu.

Anak lelaki Dr Noor Hisham

Ahli Felo Perdana 2020  yang dimaksudkan itu ialah Muhammad Khair Noor Hisham yang juga merupakan anak lelaki kepada Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia (KKM) iaitu Datuk Dr Noor Hisham.

Khair merupakan pelajar Ijazah Sarjana Muda Jurusan Ekonomi Bisnes di Universiti Sheffield Hallam.

Sepanjang bergelar pelajar, pelbagai anugerah akademik yang telah diraih antaranya ialah memenangi dalam Sheffield Business School International Dragon’s Den Competition pada tahun 2019.

Selain itu, beliau juga pernah dianugerahkan sebagai pelajar terbaik iaitu menjadi ketua kepimpinan majlis perwakilan pelajar di UiTM Pahang pada tahun 2018.

Bukan itu sahaja, beliau bergiat aktif sepanjang bergelar siswazah dan pada tahun 2018, beliau pernah menjadi pengarah bagi Program Kepimpinan dan Hubungan Budaya iaitu program bersama antarabangsa.

Melihat daripada kesemua pencapaian yang diperoleh, sememangnya anak lelaki Dr Noor Hisham ini sangat layak dipilih sebagai Felo Perdana 2020.

‘Anak hero kita’


Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2022 YOY Network. Part of YOY Group Sdn.Bhd. (1462891-P)