Connect with us

Semasa

Dakwaan Penguatkuasa Lindung Perniagaan Haram di Sungai Buloh, SPRM Mulakan Siasatan


Kecoh di media sosial apabila seorang individu mendakwa terdapat penguatkuasa yang melindungi perniagaan haram seperti pusat perjudian di kawasan Sungai Buloh.

Menerusi satu klip video, lelaki tersebut memberitahu identitinya didedahkan penguatkuasa kepada ketua pusat perjudian haram selepas membuat laporan berkaitan premis mereka.

Rentetan daripada itu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan memberikan tumpuan kepada pegawai dan anggota penguat kuasa yang dipercayai menerima rasuah bagi melindungi premis perniagaan haram di sekitar Sungai Buloh.


Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Ahmad Khusairi Yahaya berkata, pihaknya memandang serius video tular berkaitan isu rasuah penguat kuasa melindungi gerai haram, penjualan rokok seludup dan judi.


Menurutnya, isu tular itu mendakwa pihak berkuasa gagal dalam memantau dan menguatkuasakan undang-undang selain dikatakan menerima rasuah daripada pihak tertentu.

“Saya sudah menghubungi Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Datuk Zamri Yahya pada pagi ini.

“Beliau memaklumkan pihak JIPS akan mengambil tindakan tegas ke atas premis perjudian termasuk mana-mana pegawai yang melindungi aktiviti perjudian itu kerana kesalahan terbabit di bawah bidang kuasa Polis Diraja Malaysia (PDRM),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau menasihati masyarakat agar menyalurkan maklumat kepada SPRM dan tidak menghebahkan sesuatu isu di media sosial kerana ianya tidak akan membantu proses siasatan.

Malah, katanya, tindakan itu hanya akan memberi peluang kepada pihak terbabit menghapuskan bukti dan keterangan yang ada.

Terdahulu, pemilik perniagaan Hot Burger Malaysia, Mohd Asri Hamid, 42, mendakwa wujud beberapa premis judi serta gerai peniaga warga Indonesia keturunan Aceh yang menjual rokok seludup di sekitar Jalan Besar Bandar Baru Sungai Buloh.

Pendedahannya menerusi tiga siaran langsung di Facebook Hot Burger Malaysia tular sejak kelmarin.

Namun begitu, Ketua Polis Daerah Sungai Buloh, Superintendan Shafa’aton Abu Bakar semalam menafikan dakwaan itu dan berkata, ia satu fitnah yang mendatangkan keresahan dalam kalangan masyarakat dan menjatuhkan reputasi PDRM.

Video pertama berdurasi 13 minit 28 saat sudah ditonton hampir 6 juta orang selepas sehari disiarkan, manakala satu lagi video berdurasi 8 minit 29 saat ditonton oleh 1.4 juta penonton.

Rata-rata netizen menyokong usaha lelaki terbabit dan mahukan pihak berkuasa untuk bertindak.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2022 YOY Network. Part of YOY Group Sdn.Bhd. (1462891-P)