Ramai pasangan suami isteri terutama yang baru mendirikan rumah tangga masih dalam keadaan tidak stabil khususnya dalam ekonomi.

Iyalah, baru saja kahwin nak beli rumah, kereta dan kelengkapan pasti membuatkan kepala serabut dengan rezeki yang sekadar cukup makan.

Jadi, kami kongsikan cara mudah jemput rezeki suami isteri. Iya, mudah tapi ramai yang tak mahu amalkan.


Semoga anda yang membaca ini berjaya amalkan dan beroleh rezeki dari Allah yang Maha Pemurah.


Cara jemput rezeki suami isteri

“Ini cerita betul, bukan mitos. Cerita dongeng ke apa. Sy suami isteri kawin muda lps belajar. Lepas kawin ‘kosong ‘, duit zero. Kawan-kawan lain keje, kami taknak keje. Nk niaga. Kami naik smpai sekarang dengan berpaksikan hidup nk berubah demi Allah.

Dr zero sekarang bole tolong mak ayah, rumah selesa , ade kete selesa, makan mewah, ade duit simpanan boleh kata byk jugak . Kiranya kekdang tak tahu camna bole senang macam sekarang. Kita kekdg lupa Allah ada. Byk cara sebenarnya die bole tlog kita kalau kita mintak kt dia. Kalau mintak kt manusia sapa nk layan.

Dulu tak solat, sampai lupa dah ayat2 semua, kena baca balik buku cara2 solat > pelan2 solat, tak bole tgl, kena sungguh2 taubat.

Suami hari2 solat dhuha ,yg mana sy xmmpu yg tu . Tiap pagi dia akn solat dhuha ,tak bole tgl kata die solat dhuha tu wajib . Sbb kita tk da bos . Bos kita Allah . Jadi kena presentation lebih kt Allah. Dulu org gelak kami niaga online, sekarang alhamdulillah ramai kawan-kawan and keluarga nak berniaga jugak.

Dulu saya ingat hidup kena 80% usaha, 20% tawakal. Tapi sebenarnya = 80% tawakal , 20% usaha. Dari dlu sy seorang yg pntingkan usaha , exam wajib stay up mlm , kena usaha . Solat tk payah . Apa ade dgn solat dpt gk A . – ayat seorang jahil . Astagfirullah. Sy bercakap jujur dgn pengalaman sendiri .

Sila amalkan ini.

MAKSUD REZEKI

  • kasih sayang
  • kewangan
  • kesihatan
  • ibadah

Nak dapat income RM50,000 sebulan wajib SEDEKAH 10% dlm RM5000 bulan tu baru Allah bagi RM50,000

Lepas solat sedekahkan Al-Fatihah pada mak ayah. Call mak setiap hari. Mintak maaf dengan mak. Mintak mak redha dengan apa yang kita buat. Nak rezeki melimpah ruah, bukak tabung-tabung berikut:

  1. Tabung Zakat
  2. Tabung Sedekah
  3. Tabung Wakaf
  4. Tabung Infak

Pergi pejabat zakat berdekatan, tanya terus dengan diorang camne nak buka tabung-tabung ni.

Ramai yang sibuk jaga rezeki dengan orang tapi LUPA & TAK JAGA hubungan dengan PEMBERI REZEKI (ALLAH SWT)

AMALAN MENJEMPUT REZEKI YANG WAJIB BUAT

1. Solat awal waktu

Lelaki – 10 ke 20 minit sebelum azan mesti dah ade kat masjid!

2. Solat Dhuha

Eksklusifkan masa dengan Allah dahulu sebelum buat kerja lain. Baca surah Al-Waqiah selepas Dhuha (kita tidak akan miskin sampai bila-bila)

Bilangan rakaat biasanya buat 2 rakaat, cuma tambah jadi 4, 6 & 8. Ikut kemampuan. Setiap 2 rakaat kena bg salam. Jadilah JUTAWAN yang memberi manafaat pada orang lain!

3. Tahajjud

Buat 7 hari berturut-turut kemudian dah biasa. Buat secara konsisten.
Buat presentation dengan Allah di waktu 1 per tiga malam.

Cerita plan marketing pada Allah terus! Kalau cerita pada manusia, kalau orang taknak kita akan frush kecewa! Tapi present plan pada Allah kita takkan rasa kecewa.

Merengek merintih pada Allah apa yg kita nak. Apa yg kita impikan. Apa yg kita nak capai dlm hidup! Biar jelas… kalau nak jadi jutawan, doa nak jadi jutawan berkat tahun ni.

Mintak semua pada Allah, nak pakai Ferrari, nak ada RM10 juta dalam akaun bank dalam masa 2 tahun. Nak hantar maka ayah pergi umrah tahun ini. Nak beli rumah bunglo.

Impian kena jelas! Mintak semua pada Allah. Mintak yg besar-besar terus sebab Allah maha kaya maha pemurah!

Belajar berlapang dada. Redha dengan setiap masalah & ujian yang Allah bagi. Contoh ada orang hutang kita bertahun-tahun tak bayar. Redha kan semua tu.

Belajar redha. Sebab ade sorang peserta tu adik dia pinjam 98ribu dah bertahun2 tak bayar.. pastu dia belajar redha..

Tak sampai seminggu Allah balas balik dia berjaya jual tanah bernilai RM340,000 yg 10 tahun lepas punya kes..

4. Sedekah

Beri sedekah dengan perasaan.. Contohnya, “Ya Allah asbab aku memberi ni aku dapat jadi jutawan…” (semasa nak sedekah tu niat mcm ni dgn penuh perasaan)

Buat TABUNG SUBUH

Masukkan duit setiap hari selepas subuh. Masukkan dgn penuh perasaan & doa pada Allah. Cukup sebulan duit tabung tu keluarkan & sedekah pada masjid @ rumah kebajikan @ maahad tahfiz dll.

Formula YAKIN

  1. Yakin
  2. Yakin
  3. Yakin
  4. Yakin
  5. Yakin
  6. Yakin
  7. Yakin
  8. Yakin
  9. Yakin
  10. Doa
  11. Usaha
  12.  Tawakkal

 

9 kali kena yakin!!

5. Baca Al-Quran

– paling malas minimum 1 baris dengan terjemahan.. Buat setiap hari.. Jadikan amalan!
– Kalau bersedih.. Baca Quran.. Kalau sakit.. Baca Quran..

6. Istighfar setiap hari

– baca zikir ‘Ya Wahhab’ je 100 kali setiap hari.. Lagi bagus setiap solat 100x.. Pastu up 1000x sampai la mampu buat 100,000 zikir..

7. Jaga Wuduk setiap hari

Latih badan sentiasa ada wuduk.. Kalau masalah kentut.. Buat ikut kemampuan sampailah masalah kentut tu hilang.. Hehe!

Contoh dlm wuduk pastu gi jumpa client.. Pasti terkentut.. Jangan la pi ambik wuduk plk.. Lepas dh jumpa client baru la ambik wuduk sbb masih dlm proses latihan..

Bg kelonggaran pada diri.. Jgn berubah secara drastik. Latih diri MEMBERI diwaktu tiada bukan bila dah KAYA!

TEKNIK NAK MEREDHAKAN SESUATU

Setiap kali lepas solat.. Pejam mata.. Pastu letak tangan kanan atas dada kiri.. Tarik nafas macam biasa.. Rasakan degup jantung kita..

Pastu bayangkan muka mak.. Mintak maaf pada mak jika ada salah..maafkan mak jika mak ada salah..mintak mak redha kan semua yg kita buat..

Pastu bygkan muka ayah.. Buat benda sama.. Pastu bygkan muka isteri.. Muka suami.. Muka anak2.. Maafkan semua orang..

Buat selama 7 hari! Subhanallah tunggu perubahan luarbiasa dari Allah..
Semoga bermanfaat dan dijadikan pengajaran untuk kita semua…

Semoga kisah pasangan ini secara tidak langsung membuka mata kita untuk berhijrah demi kebaikan dan kehidupan yang sempurna tanpa terlalu mengejar kemewahan dunia.

Sumber: Mentari Hidup Full

"Your favorite story, whatever it might be, was written for one reader." Brian Bloom, 5 to 7.