Budak Lemas Depan Mata, Mak Ayah Tak Dapat Dikesan Sebab Terlalu Ramai Pengunjung

Umum mengetahui, negara kita baru sahaja mengumumkan kebenaran merentas negeri dan membenarkan aktiviti perlancongan.

Jadi tidak hairan lah jika jalan raya mula sibuk dan tempat perlancongan sesak dengan kehadiran pelancong.

Ada yang mengunjungi orang tua di kampung, melawat pusara dan ada juga yang membawa anak-anak bermandi manda baik di sungai, pantai ataupun kolam.

Apa yang penting, dapat menghilangkan tekanan setelah sekian lamanya berkurung dek kerana Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP).

Namun pun begitu, sebagai ibu bapa kita hendaklah sentiasa peka tentang keselamatan anak-anak tidak kiralah dimana juga kita berada.

Sama seperti kisah yag tular baru-baru ini dimana seorang lelaki berkongsi pengalamannya melihat kanak-kanak lemas didepan mata nya ketika bercuti di sebuah hotel di Melaka mencuri perhatian ramai.

Menerusi perkongsian tersebut, difahamkan anak gadis tersebut tidak sedarkan diri dan dikatakan ibu bapa kepada gadis berkenaan tidak dapat dikesan selama 20 minit kerana terlalu ramai pengunjung di kawasan itu.

“Nasihat saya kepada kedua ibu & ayah. Mohon pantau anak² masing² ketika bermain air semasa percutian. Kejadian betul² depan mata tadi, mak & ayah gadis ni tidak dapat di kesan selama 20 min akibat terlalu ramai pengunjung di musim cuti.”

“Terkejut seorang lelaki tersepak anak kecil perempuan ni di dasar kolam dewasa. Keadaan anak kecil sudah tidak sedarkan diri kerana lemas. Alhamdullilah 20min CPR dr orang awam anak kecil ini kembali sedar.”

“Mungkin dia baru lemas 2 3 min sebelum di temui. KITA JAGA KITA.”


Turut mengulas isu ini, seorang occupational therapist yang dikenali sebagai Siti Aisyah Rozalli berkata bahawa sesaat pun risiko untuk lemas boleh terjadi jika kita alihkan pandangan daripada anak.

Apa yang lebih menarikperhatian warga netizen adalah, seorang jurulatih renang meninggalkan beberapa saranan di ruangan komen buat peringatan semua ibu bapa.

“Sebagai jurulatih yg ajar swim, saya selalu educate instead of avoid air..tolong lah ajar anak2 berenang dan educate water safety.”

“walaupun anak saya dah boleh swim, saya tetap pantau dia dan takkan lepaskan sesaat pun pandangan mata saya dari anak saya sebab saya dah mengajar lebih dari 10 tahun berenang, sebenarnya sesaat pun risiko untuk lemas boleh terjadi bila kita alihkan pandangan mata kita di tempat lain bila kita dah jauh 1 arm reach dari anak.”

“Saya ajar budak lebih dari 6 orang pun, walaupun mata tengok 1 murid, tapi mata saya akan keep tengok setiap anak murid yang tunggu turn dan tak pernah membelakangkan badan saya dari mereka.”

“Betapa pentingnya dan tingginya risiko utk lemas kalau la ibu bapa tau apa yang kami jurulatih2 ni rasa. Make sure ambil kelas renang pun mesti jurulatih yg bertauliah sebab air ni cuai sikit je, habiss.”

Terdapat juga beberapa pendapat lain daripada warga netizen di ruangan komen:

Ibu bapa hendaklah memainkan peranan lebih untuk memantau anak-anak, ada terdapat pelbagai faktor yang membolehkan berlakunya lemas walaupun keadaan air yang cetek. Sedangkan yang dewasa pun boleh lemas apatah lagi kanak-kanak.

Seperti yang pernah tular terdahulu pada 21 oktober 2021, satu malaysia dikejutkan dengan pemergian seorang anggota bomba yang dipercayai lemas sewaktu menjalankan tugas untuk mengalihkan orang awam berpindah ke tempat yang lebih selamat.

Jika difikir balik, ahli bomba mempunyai kemahiran tersedniri namun tetap berisiko untuk lemas apatah lagi kanak-kanak yang tidak mempunyai sebarang kemahiran dan tidak dipantau oleh penjaga.