“Baju yang sama tapi tak terurus,” Foto Terakhir Adik Amir Yang Diambil Oleh Jiran Buat Netizen Sebak

Perasaan sayang terhadap anak kandung, anak tiri mahupun anak angkat seolah-olah tiada bezanya bagi seorang ibu.

Bagi wanita ini, kenyataan yang harus diterima apabila terpaksa berpisah dengan anak angkat terlalu perit untuk diungkapkan.

Apatah lagi anak angkat tersebut dipelihara sejak bayi lagi sehingga usianya hampir menjangkau enam tahun.

Tiada daya upayanya untuk menghalang hak mutlak ibu kandung kepada kanak-kanak tersebut yang akhirnya mengambil semula anak lelakinya itu.

Namun, amat menyayat hati selepas 3 bulan anak di serahkan kepada ibu kandung di beritakan anak itu ‘pergi’.

Norlida Abu Hassan berasa terkilan dan meluahkan kekesalan tidak mempertahankan hak anak itu dari di serahkan kepada ibunya.

“Saya rasa menyesal kerasa saya sepatutnya mempertahankan (hak untuk terus menjaga arwh) , saya juga faham perasaan ibu kandung yang rindukan arwh ..”

Norlida turut berkata sewaktu mengambil arwh, tiada membuat apa-apa perjanjian dan kami menerima seadanya dan merasanya arwah membawa sinar buat keluarganya.

Menyingkap kembali bagaimana Amir berada di bawah jagaannya, menurut Norlida, dia hanya menghulurkan pertolongan kerana ketika itu ibu kandung kanak-kanak tersebut sedang menyambung pengajian dan masih belum stabil dari segi kewangan.

“Di sini, dia ditimang dengan penuh kasih sayang sebab dia adalah ‘adik bongsu’. Manakala anak-anak saya yang lain dah besar semuanya, yang paling bongsu pun 17 tahun. Abang-abang dan kakak-kakaknya layan dia dengan penuh kasih sayang,” kata wanita berusia 50 tahun ini.

“Ibunya adalah rakan kolej anak saya. Anak saya selalu bercerita dia simpati dengan kakak seniornya yang terpaksa jaga baby dalam masa yang sama bekerja dan belajar.

“Memang saling tak mengenali pun, tapi saya turut simpati bila dengar cerita anak. Kemudian saya tawarkan pertolongan untuk jaga bayinya itu. Saya dengan berbesar hati terima bayi tersebut seperti anak sendiri.

“Kepada ibunya, saya katakan usah bimbang… belajar dan selesaikan urusannya dulu, hal perbelanjaan susu, lampin pakai buang jangan difikirkan. Ada la rezeki Amir ni nanti.

Anak-anak kandung Norlida melayan Amir seperti adik bongsu mereka.

“Hari demi hari hinggalah menjangkau usia Amir enam tahun, kemudian ibunya serius suarakan hasrat nak ambil Amir semula. Pada tanggal 13 Oktober lalu, ibu kandung Amir datang menjemputnya di rumah kami di Rawang, Selangor untuk dibawa pulang ke Melaka,” cerita ibu kepada lima cahaya mata ini.

Namun kata Norlida, dia sedikit terkilan kerana tidak berpeluang untuk menyambut hari jadi Amir yang jatuh pada Disember akan datang.

“Amir nak sangat kereta mainan remote control tapi tak sempat nak beli sebab semua terlalu pantas. Pada mulanya nak awalkan sikit sambut hari jadi dia sebelum hujung Oktober ini, namun apakan daya.

“Saya selalu berhubung sama ada dengan ibu dan bapa tirinya untuk mengetahui perkembangan Amir. Rindu tak usah cakap. Saya tak boleh lihat baju sekolahnya, gambar ataupun video. Cepat luruh air mata.

Norlida tidak mampu melihat gambar atau barangan milik Amir kerana mudah tersentuh.

“Sepanjang besarkan Amir, saya sentiasa terbuka dan terangkan mengenai ibu kandungnya. Tak pernah pun terniat untuk rebut Amir sebab saya memang sedar akan hakikatnya. Saya anggap apa yang dilakukan untuk Amir adalah jambatan syurga untuk saya,” katanya.

Memahami situasi yang dihadapi kebanyakan keluarga angkat yang turut melalui situasi sama sepertinya, Norlida turut menitipkan nasihat kepada mereka yang berkenaan agar belajar untuk reda.

“Bagi mereka yang memelihara anak angkat, kena bersedia kerana anak tersebut memang bukan anak kandung kita. Kena faham hakikat tersebut. Lapangkan hati dan tanamkan dalam jiwa bahawa kita sedang menjaga rahmat Allah,” akhirinya.

Foto adik Amir yang diambil oleh jirannya beberapa hari lepas tular di media sosial.

Rata-rata netizen meluahkan rasa simpati terhadap apa yang berlaku kepada adik Amir.

Sbelum ini, ibu angkat kanak-kanak ini Norlida Abu Hassan berkata sungguh pun pahit untuk ditelan, namun dia reda dengan ketentuan Ilahi.

“Bukan kata tak reda, saya sedar akhirnya Amir akan kembali kepada ibu kandungnya juga”.

“Namun sedih sangat nak berpisah kerana hampir enam tahun keluarga kami memeliharanya, sejak dia berusia dua bulan”.

Amir ditimang dengan penuh kasih sayang sebab dia adik bongsu 

“Di sini, dia ditimang dengan penuh kasih sayang sebab dia adalah ‘adik bongsu’. Manakala anak-anak saya yang lain dah besar semuanya, yang paling bongsu pun 17 tahun”.

“Abang-abang dan kakak-kakaknya layan dia dengan penuh kasih sayang,” kata wanita berusia 50 tahun ini”.

Tak pernah terniat untuk rebut Amir

“Sepanjang besarkan Amir, saya sentiasa terbuka dan terangkan mengenai ibu kandungnya. Tak pernah pun terniat untuk rebut Amir”.

Berkongsi bagaimana Amir berada di bawah jagaannya, menurut Norlida, dia hanya menghulurkan pertolongan kerana ketika itu ibu kandung kanak-kanak tersebut sedang menyambung pengajian dan masih belum stabil dari segi kewangan.

Ibunya adalah rakan kolej anak saya

“Ibunya adalah rakan kolej anak saya. Anak saya selalu bercerita dia simpati dengan kakak seniornya yang terpaksa jaga baby dalam masa yang sama bekerja dan belajar”.

“Memang saling tak mengenali pun, tapi saya turut simpati bila dengar cerita anak”.

Saya berbesar hati terima bayi tersebut seperti anak sendiri

“Kemudian saya tawarkan pertolongan untuk jaga bayinya itu. Saya dengan berbesar hati terima bayi tersebut seperti anak sendiri”.

“Kepada ibunya, saya katakan usah bimbang, belajar dan selesaikan urusannya dulu, hal perbelanjaan susu, lampin pakai buang jangan difikirkan. Ada la rezeki Amir ni nanti”.

13 Oktober ibu kandung Amir datang menjemputnya

“Hari demi hari hinggalah menjangkau usia Amir enam tahun, kemudian ibunya serius suarakan hasrat nak ambil Amir semula”.

“Pada tanggal 13 Oktober lalu, ibu kandung Amir datang menjemputnya di rumah kami di Rawang, Selangor untuk dibawa pulang ke Melaka,” cerita ibu kepada lima cahaya mata ini.

Kami terkilan tak berpeluang sambut hari jadi Amir

Menurut Norlida, dia sedikit terkilan kerana tidak berpeluang untuk menyambut hari jadi Amir yang jatuh pada Disember akan datang.

“Amir nak sangat kereta mainan remote control tapi tak sempat nak beli sebab semua terlalu pantas”.


Saya tak boleh lihat baju sekolah amir, gambar atau video, luruh air mata

“Pada mulanya nak awalkan sikit sambut hari jadi dia sebelum hujung Oktober ini, namun apakan daya”.

“Saya selalu berhubung sama ada dengan ibu dan bapa tirinya untuk mengetahui perkembangan Amir”.

Saya sentiasa terangkan mengenai ibu kandunganya

“Rindu tak usah cakap. Saya tak boleh lihat baju sekolahnya, gambar ataupun video. Cepat luruh air mata”. 

“Sepanjang besarkan Amir, saya sentiasa terbuka dan terangkan mengenai ibu kandungnya”.

Amir adalah jambata syurga untuk saya

“Tak pernah pun terniat untuk rebut Amir sebab saya memang sedar akan hakikatnya”.

“Saya anggap apa yang dilakukan untuk Amir adalah jambatan syurga untuk saya,” katanya.