Wanita Cina Tiba-Tiba Minta Izin Peluk Ibu, Rupanya Ada Kisah Sedih Buat Ramai Sebak!

Tidak dinafikan, kasih sayang seorang ibu sebenarnya memainkan peranan penting dalam kehidupan setiap keluarga malah ibu juga sanggup berkorban untuk memastikan keperluan dan kepentingan anak-anak dalam pelajaran supaya menjadi insan yang berguna apabila dewasa kelak.

Iospital phone repair gombak

Baru-baru ini tular di platform media sosial apabila seorang wanita bernama Anis Ramli berkongsikan momen yang menyentuh hati kepada khalayak ramai.

Menerusi hantaran yang dimuat naik olehnya di aplikasi LinkedIn ini, dia telah menceritakan kejadian yang berlaku kepada ibunya ketika sedang makan tengah hari di sebuah kedai Bandar Baru, Petaling Jaya.

Menurut Anis, dia yang sedang menikmati makanan tengah hari bersama kedua ibu bapanya itu telah didekati oleh seorang wanita berbangsa Cina. Pada mulanya, dia seperti teragak-agak untuk bertanya sekiranya boleh memeluk ibunya.

“Wanita ini datang kepada ibu saya, meminta pelukan dan kemudian menangis. Ketika waktu makan tengah hari dengan keluarga saya di Sri Karak, PJ New Town. Ibu sedang menikmati makan tengah harinya sambil kami semua memesan hidangan kegemarannya (baca: kari kepala ikan).

Wanita itu datang kepadanya: “Mak cik, saya sangat seronok melihat awak makan. Anda sangat seronok, ah

Ibu: “Ya, ya. Makanannya sedap. Sebab itu saya suka.” (Tersenyum)

Puan: “Baik, bagus. Makcik. Maaf. (terkedu) Boleh saya peluk awak?”

Ibu: (terkejut tetapi kembali okay) “Sure, sure.”

Wanita itu peluk ibu dan mula menangis.

“Ibu saya berumur 93 tahun. Dia tidak boleh makan. Hanya makan melalui tiub. Sebab itu saya seronok melihat awak menikmati makanan dan makan awak. Saya teringat ibu saya.” katanya.

Tangisannya berterusan. Ibu memeluknya erat.” tulis Anis Ramli di ruangan kapsyen.

Perkongsian Anis Ramli ini juga dimuat naik di platform media sosial. Malah turut menerima pelbagai reaksi dan perhatian ramai.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata warganet meluahkan rasa sebak dan sedih dengan wanita yang berbangsa Cina itu yang menangis apabila berpelukan dengan ibu Anis. Bukan itu sahaja, mereka mendoakan agar ibunya sentiasa diberikan kesihatan yang baik.

Antara komen warga maya:

“awak sangat bertuah kerana mempunyai ibu yang sihat, dan dia seronok keluar bersama anda. semoga ibu anda dikurniakan kesihatan yang baik, ketenangan, kasih sayang dan kebahagiaan..”


“aduh… menitis air mata aku tak boleh tahan…saya boleh merasakan kesakitannya..”


“cara yang mendalam untuk bercerita..”


“boleh saya peluk ibu awak jugak..”

Perkongsian yang tular di laman LinkedIn: