[VIDEO] Salji Turun di Arab Saudi dan Gurun Sahara

Terkenal dengan cuaca panas terik dan kering, Gurun Sahara di Afrika kini bertukar apabila dilitupi salji tebal.

Malah, ia juga menyaksikan beberapa kawasan di Arab Saudi dilitupi ais akibat suhu yang mencecah -2 darjah Celsius.

Situasi itu menyamai keadaan di beberapa kawasan lain di Afrika dan Algeria yang turut dilanda salji dan cuaca sejuk.

Menerusi laporan The Sun, jurugambar merakam imej unta dengan salji yang turun di Tabuk di barat laut Arab Saudi itu dengan suhu 7 darjah Celsius.

Suhu di bandar raya Riyadh, Arab Saudi adalah 14 darjah Celsius manakala Jeddah 21 darjah Celsius dan wilayah Tabuk di barat laut negara itu pula adalah pada tujuh darjah Celsius sekitar awal pagi Isnin.

Menurut portal watchernews.com salji dilaporkan melanda wilayah Asir bersempadan dengan Yaman pada 10 Januari lalu.

Sebelum ini, portal berita Al Arabiya melaporkan salji turun di kawasan pergunungan wilayah tersebut pada awal April 2018 dan ia bagaikan pesta bagi penduduk yang mengambil kesempatan itu untuk meluncur salji dan bermain bola salji.

Seorang jurugambar, Karin Bouchetta merakamkan gambar salji di bandar Ain Sefra, Algeria dekat sempadan Maghribi yang menunjukkan beberapa unta diliputi salji pada Rabu lalu ketika suhu berada pada -3 darjah Celsius.

Januari adalah bulan paling sejuk di Arab Saudi dengan suhu purata 20.2 darjah Celsius.

Tabuk adalah salah satu kawasan paling sejuk di negara itu, biasanya mengalami cuaca kering dengan suhu purata empat darjah Celsius.

Ahli Meteorologi AccuWeather, Eric Leister berkata, keadaan bersalji adalah jarang berlaku di kawasan itu namun ia bukanlah sesuatu yang luar biasa.

Pakar membuat kajian mengenai jumlah hujan di Gurun Sahara dan mendapati ada perubahan yang signifikan dalam tempoh lebih satu abad lalu disebabkan perubahan iklim.

Pengkaji turut meramalkan Gurun Sahara dijangka akan kembali hijau dalam tempoh 15,000 tahun lagi dan ia kini mengalami perubahan cuaca.

Untuk rekod, Gurun Sahara dengan keluasan 9,400,000 km² (3,630,000 batu persegi) merupakan gurun panas terbesar di dunia, dan juga gurun kedua terbesar selepas Antartika.