[VIDEO] “Pandai makan durian,” Pemuda Penang Ajar Tunang Jerman Cara Hidup Melayu

Seorang usahawan muda yang dikenali sebagai Amir tetap tidak lupa dengan asal usulnya sebagai rakyat Malaysia walaupun sudah lima tahun menetap di Frankfurt, Jerman.

Berusia 25 tahun, Amir sentiasa memuat naik video di TikTok bersama tunangnya, Michelle, 23, yang berasal dari Baden Wurttemberg, Jerman berkaitan keistimewaan Malaysia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Business & Lifestyle (@yungriza)

Menerusi laporan Harian Metro, pemuda kelahiran Georgetown, Pulau Pinang itu tidak menyangka perkongsiannya di TikToK mendapat sambutan baik hingga dapat mengumpul 95,500 dalam tempoh lima bulan sejak Ogos lalu.

Penerimaan positif itu mendorong Amir mengaktifkan pula saluran YouTube dikenali Amirchelly Show sejak sebulan lalu di samping menguruskan syarikatnya, AbroadAssist yang bertanggungjawab mengendalikan kemasukan penuntut dalam dan luar negara.

“Asalnya, saya hanya memuat naik video untuk berkongsi kehidupan di perantauan dan jadikannya sebagai hobi pada masa lapang.

“Kebetulan, Michelle pernah ke Malaysia dan jatuh cinta dengan makanan tempatan terutama cempedak goreng dan durian.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michelle (@officialxmichelle)

“Jadi, kami cuba lakukan aktiviti bersama seperti keluar mencari durian di Jerman selain memasak nasi kandar, kek batik dan pelbagai juadah lain bersama serta merakam video itu dan tidak menyangka ia akan tular serta mendapat sambutan daripada warganet di Malaysia dan Singapura,” katanya ketika dihubungi.

Bercerita lanjut mengenai hubungannya dengan Michelle, Amir berkata, dia berkenalan dengan tunangnya itu lima tahun lalu ketika menyambung pengajian Ijazah Sarjana Muda Kewangan di Universiti Reutlingen, Jerman.

Katanya, sejak itu mereka menjalin hubungan sebelum mengikat tali pertunangan pada tahun lalu dengan restu kedua belah keluarga.

“Mengikut perancangan, kami sepatutnya berkahwin pada tahun lalu namun terpaksa menangguhkannya kerana pandemik Covid-19 walaupun sudah mengatur majlis resepsi di kedua-dua negara.

“Memang ada jurang di antara kami pada mulanya kerana perbezaan budaya dan bahasa, tetapi akhirnya dapat menerima satu sama lain dengan seadanya.

“Meskipun Michelle anak kelahiran Jerman, keluarganya pernah menetap di Kazakhstan. Jadi, dia tahu membawa budaya timur seperti memberi salam, tidak memakai kasut di dalam rumah, berpakaian sopan dan ia memudahkannya memahami budaya dan menyesuaikan diri di Malaysia,” katanya.

Amir berharap perkongsiannya dan Michelle di TikTok mahupun YouTube dapat memberi inspirasi kepada pengikut mereka.

Beliau berkata, mereka hanya mahu menyampaikan mesej positif iaitu perbezaan budaya bukan penghalang untuk bersama pasangan.

“Diharap pengikut kami sentiasa bersama keluarga dan insan tercinta walaupun dalam situasi yang mencabar,” katanya.

Video Amir ajar tunang makan durian

@amirchellyFirst time buying Durian in Germany ❄️🇩🇪 ##durian ##easyrecipe ##mixcouple♬ original sound – 🇲🇾Amirchelly🇩🇪