Kita hanya mampu merancang namun Tuhan jua yang menentukan segalanya.

Itulah kisah yang terpaksa dihadapi oleh seorang gadis yang berhadapan kehilangan tunangnya sekitar sebulan yang lalu.

Dikenali dengan nama Nor Assyikin Norizam, dia sepatutnya melangsungkan perkahwinan dengan tunanganya Mohd Khairul Adzhar pada 2 Januari tahun depan.

Kisah menyayat hati itu menjadi perhatian ramai selepas dia berkongsi kenangan bersama tunangnya menerusi satu video di aplikasi TikTok sehingga ia menjadi tular.

Menerusi laporan mStar, dia yang mesra disapa Kikin mengakui reda dengan pemergian itu biarpun ia berlaku dalam cara yang tidak diduga.

Ada sakit jantung

“Arwah memang dah lama sakit jantung. Dia pernah kemalaangan 10 tahun lepas dan terpaksa dipakaikan injap besi pada jantung.

“Pada Januari lalu arwah dimasukkan ke hospital akibat jangkitan kuman pada paru-paru.

“Pada bulan lepas, arwah dimasukkan ke hospital sekali lagi akibat pendaraahan pada paru-paru sebelum meninggal dunia pada hari Jumaat, 9 Oktober 2020,” ujarnya.

Malam sebelum meninggal

Menurut Kikin, Allahyarham ada menghubunginya pada malam sebelum dia meninggal dunia minta membawanya ke Hospital Banting, Selangor.

Kata Kikin lagi, dia dan adik Allahyarham membawanya ke hospital sebelum menerima panggilan mengejutkan pada pagi keesokan harinya.

“Saya yang hantar dia ke hospital, dia minta tolong. Saya WhatsApp adik dia dan kami hantar sama-sama.

“Malam tu last jumpa sebab arwah perlu ditidurkan dan dipakaikan oksigen. Saya tengok semangat dia kuat sangat walaupun saya tahu hakikatnya dia lemah malam tu.

“Saya balik ke rumah dan dapat panggilan selepas solat Subuh. Saya pegang telefon arwah. Baru je pegang terus dapat call dari hospital.

“Masa tu saya nak drive tapi mak tak bagi. Abang yang bawa kami ke hospital. Mula-mula memang tak boleh terima, tapi saya banyakkan mengaji dan dengar ceramah.

“Saya kongsi kenangan kami di TikTok sebab nak luah rasa rindu. Nak simpan kenangan dengan dia. Tak sangka viral dan ramai doakan arwah.

“Komen-komen anda semua jadi kekuatan saya. Sangat terharu,” ujarnya yang bertunang dengan Allahyarham pada Ogos 2019 selepas berkenalan sekitar lima tahun lalu.

Kerja pandu lori kumpul duit

Malah Kikin terharu kerana Allahyarham bekerja sebagai pemandu lori kontena untuk mengumpul wang kahwin mereka.

Dia sehingga kini masih lagi berkunjung ke rumah keluarga Allahyarham dan enggan hubungan mereka putus begitu sahaja.

Persiapan kahwin lengkap

Dalam pada itu dedah Kikin, dia dan Allahyarham juga sudah membuat banyak persiapan untuk majlis kahwin.

“Setiap minggu saya pergi rumah dia, tak nak putus hubungan dengan keluarga arwah.

“Saya paling terharu arwah sanggup kerja sebagai pemandu lori walaupun keadaan kesihatan tak mengizinkan.

“Kami dah buat banyak persiapan, tempah katering, pelamin, doorgift pun dah beli semua. Kad undangan pun dah ada, cuma belum cetak je,”


Rata-rata netizen amat tersentuh dengan kisah pasangan ini dan mendoakan agar Kikin dapat terus tabah menghadapi ujian ini.

Video kenangan Kikin dan Allahyarham

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Media KL (@mediakl.my)

 

"If you cannot do great things, do small things in a great way." Napoleon Hill.