[VIDEO] “Bila nak duit baru call,” Lelaki Ini Sedih Keluarga Tak Pernah Tanya Khabar

Sudah menjadi tanggungjawab sebagai anak untuk membalas jasa kedua ibu bapa apabila meningkat dewasa.

Tambahan pula bagi anak lelaki, kebiasaannya mereka akan pergi merantau jauh ke tempat lain untuk membantu keluarga di kampung.

Berkorban demi membawa pulang rezeki buat keluarga di kampung

Walaupun terpaksa berpisah jauh dari keluarga dan kampung halaman, demi tanggungjawab mereka sanggup berkorban demi memberikan kehidupan yang selesa buat ibu, bapa dan adik beradik disana.

Walaubagaimanapun, dengan kemudahan teknologi masa kini kita dapat berhubung melalui telefon dan video call walaupun hidup berjauhan.

Kemudahan teknologi ini membolehkan hubungan kekeluargaan masih terjalin walaupun berpisah beribu batu.

Kisah pemuda ini buat orang ramai sebak

Namun begitu, lain pula kisah yang dikongsikan oleh seorang pemuda ini yang berjaya mencuri tumpuan ramai.

Menerusi aplikasi TikTok dia berkongsi kisah hidupnya yang jauh merantau demi mencari rezeki buat keluarga dikampung namun pengorbanannya tidak dihargai.

Dia yang berkorban mencari rezeki terpaksa menerima hakikat segala penat lelah yang dicurahkan tidak dihargai oleh keluarga hanya mahu wang darinya.

Hanya wang sahaja ditanya tiap kali dihubungi

Berkongsi cerita di media sosial, keluarga hanya akan bertanyakan mengenai wang ketika dihubungi tanpa bertanyakan khabarnya yang jauh diperantauan.

Berbeza dengan orang lain, dia berasa kecewa dengan apa yang dilaluinya dan tidak pernah merasa dihargai dan dapat bergurau senda dengan keluarga seperti orang lain.

Belum pernah lagi rasanya ditanya bagaimana khabar saya diperantauan

“Keluarga saya, setiap kali ditelefon hanya wang yang ditanya, belum pernah lagi saya rasanya di tanya bagaimana khabar saya di perantauan”.

“Momen yang paling menyedihkan dalam hidup saya, semuanya kerana wang barulah akan dianggap keluarga”.

Tahan sebak, hingga akhirnya pemuda ini kesat air mata

Tidak dapat menahan sebak, pemuda ini turut mengesat air mata ketika dan menjadi buntu dengan sikap keluarganya sendiri.

Rakaman video ini telah dimuat naik beberapa hari yang lalu dan berjaya mendapat lebih dari 400,000 tontonan setakat ini.

@gtn2_yudhi981apa yang harus kuperbuat ya allah 😭🙏♬ original sound – S. K seketaris Dewi – ADMIN 1 GTN3 DEWI MEDAN ❤️❤️

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen turut bersimpati dengan nasib yang menimpa pemuda ini.

Mereka juga turut berkongsi pengalaman masing-masing di ruangan komen dan memberikan kata-kata semangat kepada pemuda itu.