Hari ini masuk hari ke dua puluh rakyat Malaysia menjalani Perintah Kawalan Pergerakan yang diwajibkan kepada semua rakyat untuk duduk dirumah masing-masing.

Ini kerana, wabak Covid-19 telah menular di negara kita dan kita mahu memutuskan rantaian Covid-19 ini.

Pelbagai ragam rakyat semasa PKP

Namun begitu, dek kerana terlalu bosan terperap di dalam rumah, rakyat Malaysia mula menunjukkan kreativiti masing-masing.

Ada yang keluar masuk dapur tanpa henti, malah ada juga yang sentiasa membuka peti ais mencari makanan dan sebagainya.

Ucapan yang mesra rakyat

Pada petang tadi, Perdana Menteri YAB Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Haji Mohd. Yassin telah membuat ucapan sempena bantuan Covid-19 kepada rakyat.

Selain bantuan yang diberikan kepada rakyat, Perdana Menteri juga mengumumkan bantuan akan diberikan kepada PKS (Perniagaan kecil dan sederhana) ketika tempoh PKP ini.

Namun begitu, apa yang lebih menarik perhatian adalah ucapan beliau yang dikatakan mesra rakyat dan berusaha memahami situasi rakyat.

Ada yang mengubah ucapan saya menjadi lagu rap

Menerusi ucapan tersebut, ucapan yang jelas diberitahu kepada rakyat dan terselit beberapa ucapan yang menggelikan hati dari Perdana Menteri kita.

“Saya lihat di media sosial ada suami yang mula memakai baju kelawar isteri mereka. Agak luar biasa”.

“Ada yang mengayuh basikal di dalam rumah dan ada jugak yang mengubah ucapan saya menjadi lagu rap”.

“Saya harap ini bukanlah kejadian yang pelik atau buang tabiat kata orang. Ini mungkin adalah sebahagian dari kreativiti mereka untuk menghilangkan bosan duduk di rumah”.

Apa yang lebih penting, tidak kira apa yang kita lakukan dirumah, diharap rakyat terus duduk dirumah supaya kita sama-sama boleh memutuskan rantaian Covid-19 ini dan negara kembali aman sejahtera

 

"If you cannot do great things, do small things in a great way." Napoleon Hill.