[VIDEO] “3 kali polis tumbukk muka saya,” Lelaki Ini Akhirnya Bersuara

Baru-baru ini, telah tular satu rakaman video di media sosial mengenai seorang anggota trafik didakwa seakan-akan menumbukk seorang penunggang motosikal.

Memetik laporan dari Harian Metro, kejadian tersebut dilaporkan berlaku di Lebuhraya Persekutuan

Tiga kali dia tumbuuk muka saya

“Tiga kali dia tumbuuk muka saya, apa yang dia (anggota polis) nafikan itu adalah tidak benar, sebaliknya dia sudah menumbukk saya dua kali sebelum video itu dirakam,” kata Muhammad Farhan Awang Kafli, 30.

Menurut Muhammad Farhan, ketika kejadian dia dalam perjalanan untuk menghantar isterinya ke tempat kerja sebelum melalui satu sekatan jalan raya (SJR).

Saya akui saya bersalah kerana cuba melarikan diri

“Saya memang akui bersalahh kerana cuba melarikan diri tetapi saya berhenti apabila ditahann” ujarnya.

“Ketika ditahann itu anggota polis berkenaan sudah menumbukk saya sebanyak dua kali, kemudian dia datang lagi merampas kunci motor dan mendakwa saya melanggarr kakinya,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Saya tahu saya salah tapi tindakan itu tidak boleh diterima

Jelasnya lagi, ketika cuba menjelaskan keadaan dia kemudian ditumbukk sekali lagi dan dilemparkan kata-katakesat.

“Dia beritahu isteri saya kenapa saya ini bodoh sangat, saya tahu saya melakukan kesalahan namun tindakan dia (anggota polis) itu tidak boleh diterima”.

Saya cuba jelaskan namun dia tak boleh terima 

“Saya sudah cuba menjelaskan bahawa saya tidak melanggarr kaki dia, namun dia tidak boleh terima dan menumbukk saya,” katanya.

Ujar Muhammad Farhan lagi, dia dan isteri kini sedang membuat laporan polis berhubung kejadian.

Saya harap siasatan telus dapat dijalankan

“Saya berharap siasatan yang telus dapat dijalankan kerana tindakan anggota polis itu tidak boleh diterima”.

“Sekali lagi saya mengaku saya melakukan kesalahan tetapi tidak boleh menghukumm saya dengan cara begitu,” katanya.

Anggota trafik yang didakwa membuat laporan menafikan perkara itu

Menerusi rakaman video itu, anggota polis trafik yang didakwa menumbukk seorang penunggang motosikal di Kilometer 28.3 Lebuhraya Persekutuan menghala ke Kuala Lumpur, dekat sini, hari ini, membuat laporan menafikan perkara itu.

Menurut Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal berkata, satu SJR dilakukan di lokasi itu membabitkan tujuh anggota polis trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya jam 8 hingga 9 pagi tadi.

Rakaman video tersebut mendapat perhatian ramai

Rakaman video berdurasi 37 saat menunjukkan seorang anggota polis dilihat menumbukk seorang penunggang motosikal yang ditahan di tepi jalan untuk pemeriksaan tular di media sosial, hari ini.

Video tersebut telah tular di media sosial dan turut dikongsikan di laman Facebook Info Roadblock JPJ/POLIS yang mendapat perhatian orang ramai.