Ustazah Asma Ziarah Keluarga Wanita Yang Meninggal di ‘Tangan’ Suami, Anak Kerap Tersedar Tengah Malam Cari Ibu

Pendakwah bebas iaitu Ustazah Asma’ Harun pernah meluahkan rasa sebak selepas melihat posting terakhir di Facebook milik wanita yang meninggal dunia di ‘tangan’ suaminya sendiri.

Malah, beliau juga ada memberitahu hasratnya untuk berjumpa dengan keluarga dan anak-anak arwah.

Terbaru, menerusi muatnaik di laman Facebook, Ustazah Asma berkongsi kisah sewaktu menziarahi keluarga arwah di Hulu Tiram, Johor Bahru.

ZIARAH ANAK DAN KELUARGA ARWAH

SubhanAllah.. Tuan Puan Sahabat Semua, semalam kami ke kedah, juga ada ziarah asnaf dan lain-lain urusan.

Sekarang kami dalam perjalanan pulang daripada ziarah keluarga Arwah Hasliza Alias, di Hulu Tiram, Johor Bahru. Arwah rupanya sebaya dengan saya, berumur 38 tahun.

(Wanita yang meninggal di tangan suami, moga menjadi laluannya ke Syurga)

Sebaik tiba, mereka berterusan mengucap terima kasih atas tulisan saya tempoh hari, kata mereka, sebelum itu terlalu banyak fitnah dan kejian terhadap arwah adiknya berikutan banyak ‘rumours’ tidak benar susulan kehilangannya.

Namun Alhamdulillah, sedikit sebanyak tulisan itu telah menjernihkan keadaan. SubhanAllah, baru saya faham, kenapa malam tersebut walaupun saya sangat penat kerana baru tiba di kedah lewat malam, saya tetap usaha menuliskannya hingga hampir jam 3 pagi. Rupanya doa mereka yang menguatkan.

SubhanAllah, daripada si adik (Nor), saya dapat mendengar kisah kebaikan dan ketaatan seorang wanita yang cuba sedaya upaya menjadi isteri yang baik buat seorang suami.

Dan akhirnya tangan suaminya juga yang menghantarkannya ke Syurga (ameen🤲).

Semoga si suami bertaubat nasuha dan diterima taubatnya oleh Allah swt. Saya tidak boleh menuliskan secara terperinci apa yang saya dengar daripada Nor, iaitu adik arwah, kes masih dalam siasatan polis. Jenazah pun masih dalam forensik. Mereka masih menunggu dibawa pulang jenazah untuk dimaqamkan di Terengganu.

SubhanAllah, satu sudut, kami panjatkan kesyukuran kepadaNya, kehebatan dan perlindungan serta kasih sayang Allah swt terhadap anak kecil ini benar-benar boleh dilihat dan dirasai.

Selepas peristiwa tersebut, si abang berumur 4 tahun, si adik berumur 3 tahun, sepertinya faham apa yang berlaku. Tidak memberontak mencari bonda (panggilan pada arwah), sudah mula menyebut bahawa bonda di Syurga.

Saya yakin, Allah swt telah memudahkan segalanya buat anak-anak ini dan Nor yang menggantikan ibunya sementara waktu.

Bukan kerana anak ini tidak rindu dan sayang pada bonda, bahkan mereka memang lebih manja dengan bonda. Cerita Nor, pada waktu tengah malam biasanya mereka akan bangun dan dilihat gelisah, mungkin mencari-cari bonda.

Terus dipasang ayat alQuran dan ditepuk², mereka akan tidur semula. Kata Nor, begitulah cara arwah tidurkan anaknya.

Saya dapat merasakan bahawa anak-anak ini dibesarkan dengan penuh kasih sayang dan didikan yang baik.

Bayangkan si abang yang berumur 4 tahun, boleh meminta dengan Nor (emak saudaranya) nak mengaji alQuran. Kerana dah jadi kebiasaan arwah mengajarkan sendiri anak membaca alQuran.

Kedua-dua anak juga sangat tenang, walaupun lelaki tapi mereka ‘behave’, hormat tetamu, mudah mesra, terus sahaja melakukan apa yang diminta emak saudaranya. Sungguh saya kagum dengan didikan arwah.

Walaupun tak mengenali kami, si adik datang bermanja dan meminta untuk bukakan plastik makanan dll.

Nor bercerita, banyak proses yang perlu dilalui untuk pelbagai urusan susulan kematian bondanya. Dan anak-anak memberikan kerjasama yang mudah. Sehinggakan para pegawai polis sendiri menyatakan rasa sayang pada mereka.

Satu lagi kekaguman saya pada arwah, Nor dan keluarga sendiri tidak tahu secara terperinci apa yang berlaku antara arwah dengan suaminya.

Kerana sikapnya sangat menjaga aib dan rahsia rumahtangga sedari awal pernikahan. Walaupun mereka dapat menghidu ada sesuatu yang tidak kena, namun sedaya upaya arwah merahsiakannya.

Dan saya sangat memuji keluarga arwah yang dilihat begitu tenang, kami dapat jumpa 4 orang adik arwah, namun ibu ayah arwah di Terengganu. Mereka semua sedikitpun tidak memberi perhatian dengan menyebutkan apa-apa keburukan abang ipar (suami arwah) yang dipanggil abang Ngah.

Bahkan mereka masih menggunakan ayat yang tidak berunsur dendam, seperti..

“Kami pun tak tahu apa yang berlaku antara mereka, kenapa Abang Ngah buat begitu..”

“Kami takkan tanam rasa benci anak-anak ni pada ayahnya, kerana walau apapun, itu ayah kandung mereka”.

“Mungkin Abang Ngah diluar sedar dan kawalan…”

Walaupun hakikatnya mereka kurang rapat dan mengenali dengan Abang Ngah tersebut, mereka tetap menguatkan hati dan menerima ketetapan Allah dengan Redha. Allahu Akbar.

Nor juga menyatakan rasa kasihan belasnya kepada ibu ayah suami arwah, kerana katanya, sebaik mengetahui berita bahawa anak lelakinya telah melakukan perbuatan tersebut, terus si Ibu tua jatuh pengsan dan melalui hari² dalam kesedihan. Rasa malu dan bersalah terus menerus menekan jiwa mereka.

Allahu.. benarlah, memang Ibu Bapa Arwah sungguh dukacita, namun Ibu bapa dan keluarga mertua juga tidak kurangnya, kerana hakikatnya kedua anak kecil itu cucu dan keluarga mereka juga.

Nor bercerita, beberapa hari sebelum, arwah ada buat video call bersama anak-anak dengan atuk nenek kedua-dua belah.

Sama-sama kita mengambil iktibar daripada kisah ini dan saling mendoakan kebaikan untuk semua.

Semoga arwah tenang disana, kematian yang Husnul Khatimah dan Barzakh umpama Taman SyurgaNya.

SubhanAllah, semoga dengan kehadiran dan sedikit sumbangan dapat memberikan kelapangan dan menambahkan kekuatan kepada keluarga ini. InsyaAllah NGO kita Sahabat Amal Care akan terus mengambil tahu perkembangan anak-anak ini dan membantu sedaya yang mampu.

Terima kasih semua atas segala doa dan sumbangan yang diberikan. Kita bersatu dalam tabung yang sama, dan insyaAllah semua mendapat bahagian pahala jaariah.