Saya nak share sikit pengalaman ke Jogja which i feel its a perfect trip for me, sebab in a trip, dapat pergi gunung berapi – sungai – pantai – panjat bukit – kawah – tasik – masuk gua – sawah padi – historical architecture – sunrise – sunset – extreme jeep, motor scrambler n gondola experience, lobster murah, dan macam2.

Amazing! 😄🕺🏼🕺🏼🕺🏼

follow my instagram ‘saifulhifzudeen’ for more photos 😊

(1) Itinerary

Day 1 (jogja)

Arrived in Jogja 
Kami beli Simcard kat sana. harga ikut keperluan internet masing2.
Kemudian terus ke hotel n rehat. Malam kami berjalan ke Malioboro street untuk makan dan cari souvenir. Kami guna grab car utk kesana dari hotel.

Day 2 (jogja)

📍Bukit pangguk (green scenery)
📍Jurang tembelang (green scenery)
📍Hutan pinus (pokok pine)
📍Cave tubing at Goa Pindul (gua experience)
📍Timang beach (gondola ride)

Day 3 (jogja)

📍Merapi tour (gunung berapi)
📍Taman sari (historical architecture)
📍Gumuk pasir (sandboarding)
📍Bukit Paralayang sunset (top view beach)
Lepas tu kami terus gerak ke Dieng dan bermalam kat sana. berjalanan dalam 3-4jam dari Jogja,but its worth it!

Day 4 (dieng)

📍Kawah Sikidang (kawah experience)
📍Dataran tinggi Dieng Plateau (top view)
📍Bukit Sekunir (top view) n famous sunrise
📍Telaga warna Dieng (tasik)
Kat Dieng banyak tempat sejuk. sangat sejuk especially pagi, so jgn lupa sweater.

Day 5 (jogja)

Flight Back to Malaysia 🛬

Day 2-4, kami guna khidmat Supir (driver). Kalau ke jogja, saya Recommend sangat2 supir yg kami guna ni. price pun the best compared yg lain. detail as per below :

Nama : Ghozali 🙋🏻‍♂️
wassap number : +62 823 26000713
fb : imam ghozali rent car 🚗

– Base on my experienced, u should book him sbb dia muda (21tahun), mmg energetic n senang bawak berjalan kehulu kehilir.
– Pastu dia pandai ambil gambar persis photographer haha. 🤳🏻mmg advantage kat situ. nak ambil gambar sampai lebam pun ok je haha
– Pastu dia tau tempat makan sedap2 n harga yg berpatutan
– Then dia mmg fun n ramah. tak moody etc. letih mcm mana pun kami asik bergelak je dalam kereta
– Plus, dia tak berkira, takda pun extra charge utk lewat malam etc.
– Dan Amanah, ada kami tinggal barang dalam kereta sbb dah check out hotel, but barang selamat tak disentuh. mmg bagus
– just wassap bgtau tenpat nak pergi, dia boleh susunkan hari n masa seswai

(2)Costing

Aktiviti:

1. Pantai Timang 

Gondola = 200k Rp
– RM 63 per person

Jeep = 350k Rp per jeep
– RM 111 (jeep muat 3-4 org)

2. Merapi Tour
RM 111 per jeep

3. Taman Sari 
RM 5 per person

4.Hutan Pinus 
RM 2. ada bayaran rm3 untuk spot2 photo

5.Gumuk Pasir 
Free

6.Cave Tubing Gua Bindul 
RM63 per person

7.Gunung Sekunir 
rm3 perperson

Transportation:
Supir = RM 478.50 per car for 3 days
Day 1 = grab car from airport to hotel
Day 2 = supir rp450k
Day 3 = supir rp450k
Day 4 = supir rp750k
Day 5 = grabcar ke airport

Day 4 tu rp750k sbb kami keluar dari jogja ke Dieng which is a bit futher out from Jogja. but its totally worth it. its a must to visit Dieng

So overall, trip ni memang awesome. If nak tau further detail boleh comment or pm orait. 😊Enjoy your day! 😎

Kredit: Saiful Hifzudeen