Solat Di Tepi Jalan Dengan Hanya Bertelekungkan Plastik, Aksi Dua Beranak Ini Buat Netizen Luluh Hati

Sebagai umat Islam, kita diwajibkan untuk menunaikan solat selama lima waktu dalam sehari.

Iospital phone repair gombak

Tidak kiralah walau di mana kita berada, tiada alasan untuk kita meninggalkan solat yang sudah pun tertulis dalam rukun Islam yang wajib dipatuhi oleh semua muslim.

Sama seperti sebuah kisah yang meruntun hati warga netizen baru-baru ini, di mana tular sebuah video mengenai seorang kanak-kanak yang sedang solat di jalanan sambil mengenakan telekung ‘plastik’.

Menerusi video yang dimuat naik oleh @sallsbllann itu, dia menjelaskan bahawa video pada ketika itu dia sedang duduk bersembang dengan rakan-rakannya sementara menunggu dijemput pulang.

Sambil menunggu, dia merakam aksi dua beranak itu kerana berasa tertanya-tanya apakah yang dilakukan oleh mereka pada ketika itu.

Dapat dilihat bahawa kanak-kanak itu walaupun terpaksa duduk di jalanan dengan keadaan sukar, dia tetap mengerjakan ibadah solatnya di bahu jalan bersebelahan dengan ayahnya yang sedang menggulung benang.

Apa yang membuatkan warganet lebih luluh hati adalah apabila kanak-kanak perempuan itu solat dengan hanya bertelekungkan plastik biru bagi menutup auratnya.

Perakam video tersebut yang dikenali sebagai Sal itu menyatakan bahawa aksi kanak-kanak perempuan itu membuatkan dia terkedu kerana dia sendiri mengakui bahawa solatnya juga masih banyak yang perlu diperbetulkan.

Difahamkan, dia juga menangis disebabkan melihat dua beranak itu menjalani kehidupan mereka dengan bahagia tanpa rasa malu.

Meninjau di ruangan komen, orang ramai turut meluahkan rasa terharu dan insaf melihat tingkah laku dua beranak itu.

Rata-ratanya mendoakan agar keluarga kecil itu dilimpahkan rezeki yang halal dan berharap agar ada pihak yang bertanggungjawab tampil membantu mereka.

Antara komen netizen:

“adekkk :((( hebatt bangett, kadang akupunn suka bolong bolong sholatnya padahal kondisinya serba ada tapi kamuu justruu sebaliknya sehat sehat yaa”

“inilah yang dinamakan sukses. hanya menunggu waktu saja dek. Allah akan memberimu kejutan jauh diluar dugaanmu. Allah Ya Karim”


Video TikTok yang tular:

@sallsbllann

speechless banget liat adek nya,jadi ini tu kejadian nya tahun kemarin 2022 bulan november jam 3:15 di depan kampus aku, jujur awalnya cuma pengen videoin aja karna lagi nunggu jemputan. Tapi baru sadar tadi kalo video nya lumayan bikin kagum aja, dan waktu aku ngevideoin aku ga ngeh mereka lagi ngapain karna sembaring aku videoin mereka aku juga ngobrol sama temen temen kampus. Dan setelah aku liat lagi ternyata video nya bikin sedih aja gitu karna jujur aku sendiri masi bolong bolong buat solat, dengan mudah nya adek nya solat di pinggir jalan di temenin bapak nya yg lagi gulung gulung benang dengan mukena cuma kantong plastik,nangis banget liat nya. Dan yg lebih bikin mewek nya lagi mereka menikmati hidup tanpa ada kata malu. Dengan kehidupan sederhana gitu mereka bahagia apalagi kalo kehidupan nya lebih mewah dari itu Hal yg paling penting kekayaan ga menjamin kebahagiaan tapi bukan berarti semua nya gitu tapi ada rata rata yg gitu. Dan keluarga lengkap engga menjamin kebahagian juga Buktinya banyak di luar sana yg masi terasa asing, padahal di rumah sendiri loh : )

♬ suara asli – 99.9% –