Siapa Stephen Hawking, Genius Fizik Dunia?

Baru-baru ini dunia dikejutkan dengan kematian Genius Fizik, Stephen Hawking. Hawking meninggal dunia di rumahnya di Cambridge pada waktu pagi 14 Mac 2018 (GMT), menurut seorang jurucakap keluarga.

Keluarga beliau menerbitkan satu kenyataan menzahirkan kehibaan mereka. Walaubagaimanapun, keluarga Hawking tidak memaklumkan sebab kematiannya, mereka menyatakan bahwa beliau “meninggal secara aman”.

Siapa Stephen Hawking?

Stephen William Hawking CH, CBE, FRS, (8 Januari 1942 – 14 Mac 2018) merupakan seorang ahli fizik teori, ahli kosmologi, penulis England dan Pengarah Penyelidikan di Pusat Teori Kosmologi di dalam Universiti Cambridge. Kerja-kerja saintifiknya termasuk kerjasama dengan Roger Penrose mengenai teorema singulariti graviti dalam rangka kerelatifan umum dan ramalan teori bahawa lubang hitam memancarkan sinaran, yang sering dipanggil radiasi Hawking. Hawking ialah orang pertama yang membentangkan teori kosmologi yang dijelaskan oleh kesatuan teori umum relativiti dan mekanik kuantum. Beliau merupakan penyokong yang kuat dari tafsiran banyak dunia tentang mekanik kuantum.

Hawking merupakan Ahli Kehormat Royal Society of Arts (FRSA), ahli seumur hidup Akademi Sains Kepausan, dan penerima Presidential Medial of Freedom, anugerah awam tertinggi di Amerika Syarikat. Pada tahun 2002, Hawking menduduki tempat ke-25 dalam tinjauan BBC mengenai 100 orang Inggeris Terhebat. Beliau merupaka Profesor Matematik Lucasian di Universiti Cambridge antara tahun 1979 dan 2009 dan mencapai kejayaan komersial dengan karya sains popular di mana beliau membincangkan teori dan kosmologinya sendiri secara umum. Buku beliau, A Brief History of Time, muncul di senarai jualan terlaris Britain Sunday Times untuk rekod sepanjang 237 minggu.

Apa Penyakit Stephen Hawking?

Hawking mempunyai bentuk neuron motor yang lambat pada permulaan awal yang jarang berlaku (juga dikenali sebagai sclerosis lateral amyotrophic atau “ALS” dan penyakit Lou Gehrig), yang secara perlahan melumpuhkannya selama beberapa dekad. Walaupun selepas kehilangan keupayaan bercakap, beliau masih dapat berkomunikasi melalui alat penjanaan percakapan, pada mulanya melalui penggunaan suis tangan, dan akhirnya dengan menggunakan otot pipi tunggal. Beliau meninggal dunia pada 14 Mac 2018 pada usia 76 tahun.

Bagaimana Stephen Hawking Bercakap/Berkomunikasi?

Seorang sahabat beliau yang bernama Martin King mendapat tahu mengenai sebuah syarikat teknologi yang membantu pesakit memilih huruf dan arahan menggunakan komputer melalui peranti butang klik. Selepas mendapat persetujuan, sistem tersebut dipadankan pada bentuk yang lebih mudah alih dan dipasang di kerusi roda Hawking. Hasil pengenalan teknologi tersebut, Hawking mula dapat berkomunikasi dalam kadar 15 perkataan satu minit.

Pada tahun 1997, Hawking mula memerlukan peranti prosesor yang lebih kuat untuk memproses jadi beliau mula bekerjasama dengan Intel untuk mereka komputer yang mampu mentafsirkan mesej beliau dengan lebih baik. Setiap 2 tahun, komputer itu akan digantikan untuk membantu beliau memproses maklumat dengan lebih cepat.

Kemudian selepas kehilangan keupayaan mengawal jarinya pada sekitar 2008, Hawking memerlukan peranti lain kerana beliau kini hanya mampu menggerakkan otot pipi beliau sahaja. Teknologi baru terpaksa dibangunkan untuk memastikan beliau tetap dapat berkomunikasi. Dengan mengambil kira had pergerakan beliau yang hanya mampu mengawal otot pipi, pembantu beliau ketika itu mencipta satu alat yang dipanggil “cheek switch.” Dengan memasang satu pengimbas infrared di cermin mata beliau, peranti itu membaca perubahan pada otot pipi beliau lalu disalurkan kepada komputer untuk berkomunikasi.

Walaupun begitu, semakin hari keupayaan Hawking berkomunikasi semakin perlahan jadi beliau meminta bantuan dari Intel untuk membantu mempercepatkan prosesnya. Intel mengumpulkan pakar-pakar komunikasi manusia-komputer mereka lalu mereka memutuskan untuk menggabungkan beberapa teknologi seperti imbasan muka, kawalan melalui pandangan dan hubungan di antara komputer dan otak. Walaupun begitu, selepas beberapa percubaan yang kebanyakannya gagal, beberapa teknologi yang dibangunkan didapati tidak sesuai dengan kondisi Hawking pada ketika itu.

Akhirnya Intel mengambil keputusan untuk menambahbaik dan memperbaharui perisian yang digunakan Hawking selama ini untuk memudahkan beliau menaip. Selama ini perisian bernama EZ Word digunakan oleh Hawking untuk menaip jadi Intel membangunkan satu perisian baru yang dinamakan ASTER atau Assistive Text Editor yang dapat mempercepatkan kebolehan Hawking untuk menaip, yang masih menggunakan imbasan terjemahan pergerakan otot pipi yang dibaca oleh pengimbas infrared di cermin mata beliau.

Walaupun begitu, Hawking mengatakan percubaan beliau menggunakan ASTER adalah satu proses yang rumit pada beliau sehingga beliau melabelkannya sebagai “bencana.” Kemudian Intel mula menggabungkan teknologi Swiftkey (ya, Swiftkey yang mungkin dipasang ditelefon anda itu) ke dalam ASTER untuk membantu beliau memilih perkataan. Selepas beberapa percubaan, teknologi itu dimuktamadkan dengan nama ACAT atau Assistive Contextually Aware Toolkit, yang mengandungi pelbagai cara untuk membantu Hawking mengawal apa yang beliau perlukan.

Untuk bercakap pula, Hawking akan menggunakan sebuah perisian yang diberi nama Speech+. Beliau akan menaip perkataan atau ayat yang dimahukan dan kemudian perisian tersebut akan mentafsir perkataan kepada ayat. Apa yang mengkagumkan, teknologi tersebut sebenarnya sudah berusia hampir 40 tahun kerana teknologi tersebut diambil daripada alat penjawab telefon automatik yang digunakan pada era 80 an. Untuk memberikan syarahan atau kelas, Hawking akan menaip terlebih dahulu setiap ayat yang akan dibacakan dan kemudian beliau akan mengawal bacaan ayat itu satu per satu.

Buat masa sekarang, semua komunikasinya datang dari pergerakan otot pipi. Pelbagai kajian dan pembangunan sedang dilakukan untuk membantu beliau sekiranya beliau hilang keupayaan lagi di masa akan datang seperti penggunaan pengimbas wajah, penggunaan joystick untuk membolehkan Hawking mengawal kerusi rodanya sendiri, imbasan mata dan paparan kawalan otak. Walaupun begitu, setakat ini Hawking paling selesa menggunakan otot pipi beliau untuk berkomunikasi.

Kematian Stephen Hawking

Stephen Hawking disahkan meninggal dunia di rumahnya di Cambridge pada waktu pagi 14 Mac 2018 (GMT). Menurut jurucakap keluarganya pada 14 Mac 2018:

“Kami amat sedih kerana bapa tersayang meninggal dunia hari ini.

“Beliau adalah saintis hebat dan lelaki luar biasa yang usaha dan legasinya akan terus hidup,” kata anak Hawking, Lucy, Robert dan Tim dalam kenyataan yang disiarkan agensi berita Press Association Britain.