Sah! Anwar Ibrahim Bertanding di Port Dickson

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini telah disahkan akan bertanding di Parlimen Port Dickson selepas kerusi berkenaan dikosongkan oleh penyandangnya Datuk Danyal Balagopal Abdullah.

Danyal dalam satu sidang media hari ini memaklumkan, beliau akan berundur demi memberi laluan kepada Anwar untuk kembali ke Dewan Rakyat.

Photo by Angie de Silva/Rappler

Beliau turut mengesahkan telah menghantar surat peletakan jawatan sebagai Ahli Parlimen kepada pejabat Speaker Dewan Rakyat, awal hari ini.

Dalam pada itu, Speaker Dewan Rakyat Datuk Mohamad Ariff Md Yusof ketika dihubungi Astro AWANI mengesahkan telah menerima surat peletakan jawatan tersebut.

Datuk Seri Anwar merupakan penasihat Parti Keadilan Rakyat dan ketua umum Pakatan Harapan. Semasa awal kerjaya politiknya, beliau merupakan ‘anak didik’ Tun Dr. Mahathir Mohamad, tetapi kemudiannya tampil sebagai seorang pengkritik Tun Dr. Mahathir yang lantang.

Dalam tahun 1999, beliau telah dijatuhi hukuman penjara selama enam tahun kerana didapati bersalah atas kesalahan penyalahgunaan kuasa.

Pada 26 Ogos 2008, Anwar telah berjaya memenangi pilihan raya kecil Permatang Pauh dengan menewaskan calon BN yang juga merupakan ADUN Seberang Jaya, Arif Shah Omar Shah, bersama-sama calon AKIM Hanafi Mamat seterusnya kembali ke parlimen sebagai ketua pembangkang Malaysia.

Beliau telah menyatakan perlunya liberalisasi, termasuklah satu kehakiman dan media, untuk melawan rasuah yang endemik yang beliau dakwa menjadi sebab penolakan negara lantas menjadi status sebuah negara yang gagal.

Anwar memulakan hukuman penjara lima tahun pada 2015, selepas sabitan liwat kedua dipertahankan. Kumpulan hak asasi manusia lagi memanggil keyakinan politik bermotivasi.

Walau bagaimanapun, beliau menerima pengampunan diraja dari Sultan Muhammad V, dan dibebaskan dari penjara pada 16 Mei 2018.

Anwar merupakan satu-satunya warga Malaysia yang pernah tersenarai dalam 100 orang yang dikatakan paling berpengaruh di dunia oleh majalah Time iaitu pada 2008.

[su_note note_color=”#d8d8c3″]Sumber Rujukan: Astro Awani[/su_note]