Plan Buat IVF Lepas 8 Tahun Kahwin, Wanita Ini Menangis Doktor Saran Buang Rahim

Setiap pasangan yang sudah mendirikan rumah tangga sudah pastinya menanti kehadiran cahaya mata sebagai pelengkap rumah tangga mereka.

Namun, tak semua pasangan diberikan ‘rezeki’ untuk hamil sejurus selepas kahwin (bunting pelamin) dan terdapat pasangan yang perlu menunggu bertahun-tahun dan melakukan pelbagai ‘alternatif’ sebagai solusi.

Sekuat mana pun ‘pejuang garis dua’ cuba mennguatkan diri apabila rahim belum pernah terisi dengan zuriat, pasti ada satu detik di mana semangat itu akan runtuh sekelip mata.

Menerusi video yang dimuat naik oleh Novyandi di akaun Instagram, dia memberitahu bahawa setelah hampir lapan tahun mendirikan rumah tangga, akhirnya dia membuat keputusan untuk melakukan rawatan in vitro fertilisation (IVF).

Ketika membuka surat keputusan daripada hasil pemeriksaannya sama ada dia boleh menjalani IVF ataupun tidak, wanita berkenaan terkejut apabila doktor telah menyarankannya untuk menjalani proses hysterectomy iaitu proses pembvangan rahim.

Suami turut memberi kata-kata semangat

Novyandi membaca surat berkenaan banyak kali sehingga menangis dan suaminya turut memberi kata-kata semangat kepadanya.

Bagaikan tidak percaya dengan kenyataan itu, Impiannya ingin mempunyai cahaya mata berkecai begitu sahaja.

Suami tetap memberi sokongan

Namunpun mereka tidak ada rezeki untuk dikurniakan cahaya mata, namun suaminya tetap menyokongnya dan mengatakan bahawa anak itu bukan satu-satunya kunci kepada kebahagian rumah tangga mereka.

“Terima kasih suami yang sentiasa menyokong saya dan selalu menyayangi saya seadanya. Awak selalu cakap yang anak-anak tu bukan satu-satunya kunci untuk kebahagian kita. InsyaAllah saya baik-baik sahaja”

Mengalami senggugut yang teruk

Jelasnya lagi, dia sering mengalami sakit senggugut yang agak teruk sejak sekolah lagi dan tujuan dia berkongsi mengenai penyakit yang dialaminya itu adalah untuk dijadikan pengajaran buat wanita di luar sana.

“Tahun ke 8 pernikahan. Tiba2 mahu kongsi posting ini, kerana smlm dapat anugerah dari Allah, diberi peluang ‘mengandungkan’ bayi dalam mimpi, dan itu benar2 rasa nyata, bahagia sangat.

“Mudah2an ianya jadi nyata, dan kalau pun takdir Allah berkata lain, semoga Allah memberikan anugerah itu kepada kami di akhirat kelak.

“Terima kasih banyak suamiku yg sudah selalu beri support walau apa pun kondisi aku, menguatkan dan selalu menyayangi aku apa adanya, betapa Allah sudah beri aku rezeki yang tak ternilai iaitu kamu @a_dewangga.

“Kamu selalu kata “anak itu bukan satu2 nya kunci kebahagian kita hun, insyaa Allah aku tak apa2, kita temuhi semuanya ya” (remuk hati aku)

“Semoga Allah berkati cinta kita kerana cinta kepada Allah.

“Aki ingin share dengn semua tentang penyakit yang aku alami agar dapat menjadi pembelajaran buat perempuan untuk aware mengenai reproduksi, terlebih yang selalu sakit waktu haid.

“Aku mula merasainya sejak sekolah dan berakhir seperti ini. Tapi aku bingung harus cerita dari mana.. Insyaa Allah kalau sudah ada kekuatan buat ceritanya, aku sharing yaa.”

Video itu mendapat perhatian netizen kerana ada juga sebilangan mereka melalui situasi yang sama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Novyandi (@novyandi)

Menjenguk diruangan komen, Netizen rata-rata memberi kata-kata semangat buat wanita itu.

Jadi sebagai wanita, jangan abaikan apabila kita mengalami sakit senggugut berpanjangan kerana berkemungkinan mengalami masalah kesihatan pada sistem peranakan atau reproduksi. Berjumpa doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut.