[VIDEO] Penjual Nasi Kuning Mirip Oppa Lee Min Ho Buat Ramai Wanita Tak Keruan

Bagi peminat drama Korea, selain daripada kualiti jalan cerita yang ada dalam setiap pembikinan, tidak dinafikan rupa paras setiap pelakon juga menjadi faktor utama mereka meminatinya.

Tetapi, cuba bayangkan jika oppa yang ada dalam drama Korea itu menetap di sekitar rumah anda?

Itulah yang berlaku di Indonesia apabila seorang penjual nasi kuning mula tular dan mendapat perhatian ramai apabila wajahnya dikatakan mirip aktor terkenal Korea Selatan, Lee Min Ho.

Pemuda yang bernama Doddy Angga Andriyanto ini berkata dia tidak menyangka video TikTok yang dimuat naik tular dan mendapat perhatian netizen.

Terang Doddy, dia mula berniaga nasi kuning semenjak 2 tahun lalu, namun sekadar membantu orang tuanya di gerai.

Selepas berhenti kerja pada tahun 2020, dia menjadikan aktiviti menjual nasi kuning ini sebagai karier baharu.

Semenjak viral, pemuda yang lahir pada tahun 1993 ini mengaku sering digoda oleh pembeli wanita di gerainya, dan juga netizen di akaun TikTok miliknya.

“Banyak yang godain, ada yang ngajak nikah, bahkan ada yang ngajak tidur bareng, tapi saya gak terlalu tanggapi,” ujar Doddy menurut satu sumber.

Bagaimanapun, Doddy bersyukur kerana jualannya sering habis dijual dalam masa yang singkat berbanding sebelum dia tular di TikTok.

Gerai keluarga Doddy tidak hanya menjual nasi kuning, malah mereka juga menjual nasi campur, lontong sayur dan macam-macam lagi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Doddy Angga Andriyanto (@doddyanggaa)

Walaupun memiliki wajah tampan, Doddy yang masih single itu mengaku dia tidak terburu-buru dalam mencari pasangan hidup.

Dia ingin fokus membantu orang tuanya dalam menguruskan gerai nasi kuning.

@anggaandrian23🤔 ##fyp ##fypシ ##foryou ##foryoupage ##xyzbca ##viral ##trending ##samarinda♬ Aku Ikhlas – Pepigacantik

Salah seorang pembeli nasi kuning, Artikasari Putri, mengaku dia rela menunggu gerai ini dibuka kerana mahu melihat wajah penjual yang dikatakan mirip Lee Min Ho.

“Ya kalau di ijinkan suami, saya rela tiap hari makan di sini, namanya juga wanita penyuka film Korea,” ujar Artika sambil tersimpul malu.

Menerusi perkongsian di laman Instagram, Doddy mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang membuatkan gerai nasi kuning miliknya menjadi tular.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Doddy Angga Andriyanto (@doddyanggaa)

“Buat kalian terima kasih yangg sudah membagikan video saya sampai viral kemana-mana, jujur ya gugup shock tidak menyangka kalau bisa dikenal orang.

“Sebelum nya usaha ini usahan punya nenek saya 1 tahun kerana datuk saya meninggal. Aku dan mama ku ngumpulkan niat buat membuka lagi usaha nya, saya sampai berhenti kerja karena kasihan dengan mama saya jualan kalau sendirian.”