Penggunaan Kad Touch ’n Go Dan SmartTAG di Plaza Tol Akan Dihentikan Secara Berperingkat

Terdapat pelbagai jenis kaedah pembayaran di laluan plaza tol seperti Touch n’ Go, Smart Tag dan RFID bagi memudahkan lagi pengguna jalan raya.

Bagaimana pun, Kementerian Kerja Raya Malaysia pada hari ini telah mengumumkan kaedah pembayaran tol yang digunakan ramai iaitu kad Touch ’n Go dan SmartTAG akan dihentikan secara berperingkat dalam memberi peluang untuk lebih banyak lorong RFID disediakan di lebuh raya.

Dikatakan, kaedah yag ingin diketengahkan ini juga dapat mengurangkan kesesakkan lalu lintas terutamanya di plaza tol dan pengguna dapat menikmati pengalaman perjalanan yang lebih lancar seiring dengan perkembangan teknologi kini menerusi penggunaan RFID.

“Transaksi tol RFID adalah langkah Kementerian Kerja Raya (KKR) ke arah mengurangkan kesesakan di plaza tol. Ia bertepatan dengan keperluan dan kehendak pelanggan lebuhraya”

“Berpeluang menikmati perjalanan lancar tanpa henti di lorong RFID dengan kelajuan 30km/j. Selain itu, RFID turut membolehkan pelanggan melaksanakan transaksi tol tanpa sentuh bagi mengurangkan risiko jangkitan Covid-19”

Pemilihan ini dibuat seiring dengan hasrat kerajaan dalam melaksanakan laluan tol tanpa palang dalam beberapa tahun lagi.

“Pengguna boleh mendapatkan tag RFID secara online menerusi Touch ‘n Go eWallet, portal Touch ‘n Go atau ejen pemasaran yang dilantin untuk memasangnya sendiri. Pembelian dan pemasangan tah RFID juga boleh dibuat di 39 pusat pemasangan tah RFID di seluruh Semenanjung Malaysia”

Sebelum ini pihak PLUS turut memaklumkan akan memperbanyakkan laluan tol dengan kaedah pembayaran RFID dalam eWallet memudahkan pengguna. Melihat kepada perkembangan yang dibuat pihak kerajaan dan PLUS, pastinya pengguna lebuh raya perlu bersedia dalam menggunakan RFID pada kereta yang dipandu.