Pekerja McDonald’s Hidap Sindrom Down Bersara Setelah 32 Tahun Berkhidmat

Seorang pekerja McDonald yang menghidap sindrom Down akan menggantung apronnya selepas 32 tahun berkhidmat, lapor Daily Mail.

Russell O’Grady mula memakai pakaian seragam franchise terkenal itu pada tahun 1986 sebagai pada umur 18 tahun dan dengan pantas menjadi pekerja yang popular di McDonald’s Northmead di Sydney Barat.

Russell sering dilihat meja pembersihan dan menyambut pelanggan, yang telah menggelarkannya sebagai ‘orang terkenal di Northmead’.

Sekarang Russell sudah berusia 50 tahun dan dia akan meninggalkan pelanggannya yang  kesedihan kerana kebanyakannya sanggup datang ke kedai untuk melihatnya.

Penyelia McDonald, Courtney Purcell berkata Russell O’Grady telah menjadi ikon di Northmead.

“Kami mempunyai pelanggan tetap yang datang untuk berjumpa dengan Russell pada hari Khamis dan Jumaat, dan kakitangan menjaga dia, jadi kami akan merindukannya,” katanya.

Adik O’Grady, Lindsey memberitahu akhbar bahawa dedikasinya untuk bekerja telah membuatkan keluarganya sangat bangga.

“Dia agak berbohong tentangnya tetapi sangat menyukai pekerjaannya. Dia kadang-kadang agak nakal. Dia adalah abang saya dan dia menjaga saya, “katanya.

Bapanya, Geoff O’Grady, sebelum ini memberitahu orang ramai biasa berjumpa anaknya di jalan untuk bertegur sapa.


“Dia sangat penyayang, sangat disayangi dan dihargai, sehingga kita tidak percaya.”

Geoff berkata kerjaya anaknya memberi pandangan yang berbeza terhadap kehidupannya.

“Seseorang berkata kepadanya’ ‘adakah anda cacat?’ ‘Dan jawapannya adalah’ ‘dulu ketika saya pergi ke sekolah, tetapi sekarang saya bekerja di McDonald’s,”katanya.

Russell O’Grady memulakan tugasnya di restoran tempatan semasa orang kurang upaya amat kurang berada di dalam tenaga kerja.

Russel bermula untuk mencari pengalaman kerja, tetapi apabila dia menunjukkan betapa rajinnya dia bekerja, dia dipindahkan kepada kerja-kerja membungkus kotak parti  McDonald’s.

Russell juga cuba mengendalikan tugas-tugas lain di restoran, termasuk melakukan kerja di dapur.

Setelah lama berkhidmat iaitu 32 tahun, Russell O’Grady akhirnya membuat keputusan dimana persaraan adalah perkara yang terbaik untuk kesihatannya.

Russell yang merupakan seorang penggemar bowling tenpin akan menghabiskan banyak masa terluangnya nanti di Northmead Bowling Club di Richmond.