Mufti Perlis Kongsi Betapa Tinggi Adab Sopan & Sikap Merendah Diri Ustaz Ebit Lew

Mufti negeri Perlis, YBhg Prof. Madya Dato’ Dr. Mohd Asri Zainul Abidin ataupun dikenali dengan nama Dr MAZA hari ini berkongsi pertemuannya dengan Ustaz Ebit Lew.

Menerusi perkongsian di laman Facebook, Dr MAZA memuji adab sopan Ustaz Ebit yang sangat tinggi ketika bertemunya.

Berikut adalah perkongsiannya.

Kunjungan tetamu amat istimewa

Saya dua hari di KL untuk beberapa urusan termasuk mesyuarat JK Darurat yang ditubuhkan di bawah KDYMM Yang Dipertua Agong.

Semalam saya menerima kunjungan tetamu yang amat istimewa, seorang tokoh dakwah dan anak muda yang berjiwa besar saudara Ustaz Ebit Liew.

Petang semalam beliau memaklumkan hasrat ingin menziarahi saya. Beliau ketika itu beliau di Kedah dan bercadang nak ke rumah saya di Perlis.

Namun beliau dimaklum saya di KL. Beliau meminta untuk jumpa saya di KL. Saya mengalukan tapi memberitahu kena lewat sikit sebab pukul 11 malam baru habis urusan. Beliau kata boleh in sha Allah.

Adab sopan yang tinggi

Semasa menghubungi saya beliau beritahu beliau nak ziarah kerana “nak ambil berkat kasih syg Dr yang teramat saya hormati”. Itulah Ebit Liew dan adab sopan yang tinggi.

Saya memang sayang beliau. Namun saya memberitahu beliau yang saya tiada apa berkat yang boleh diperolehi. Saya sekadar seorang muslim. Jika beliau menziarahi saya mudah-mudahan sama-sama kita perolehi pahala.

Saya beritahu beliau, “Demi ALLAH saya yang mengharapkan amalan dan berkat beliau tempias kepada saya”.

Amat merendah diri

Beliau sampai di hotel lebih awal sebelum saya pulang dari luar. Beliau seorang yang amat merendah diri. Beliau sanggup tunggu saya seorang rakyat marhaen ini. Pukul 11 beliau sampai ke bilik saya.

Lama juga kami berbual. Ternyata beliau seorang tokoh yang penuh adab dan santun. Baik penampilan bahasa dan budi. Ini kali kedua beliau ziarah. Tahun lepas di rumah saya di Perlis. Tidak berubah kehalusan bahasa dan budinya.

Antara perkara yang saya sebut untuk diri saya sendiri dan beliau dengar iaitu dalam perjuangan perkara yang paling sukar untuk kita hadapi bukan kerenah manusia tapi keikhlasan kita kepada ALLAH dalam diri kita sendiri.

Terutama apabila kita dikenali dan mempunyai nama. Jika keikhlasan itu dapat dimenangkan dalam diri kita, selain itu tidak begitu besar cabarannya.

Ustaz Ebit Lew aset negara

Lama juga kami berbual. Saya percaya in sha Allah beliau anak muda yang menjadi aset pada negara. Ada aktiviti, perancangan dan penyusunan yang baik. Kita yang lebih lama hidup ini boleh membantu beliau di sudut pengalaman semoga insan seperti beliau terus dapat menyumbang jasa pada umat dan negara.

Orang seperti saya penuh dengan dosa dan kekurangan. Saya percaya manusia lain juga pasti ada kekurangan. Jika tidak seteruk saya pun, sedikit sebanyak pasti ada.

Saya mengharapkan ALLAH mengampuni dosa dan kekurangan saya. Saya percaya orang yang juga begitu. Mungkin pengharapan mereka kepada ALLAH jauh lebih baik dibandingkan saya.