Boleh dikatakan semua orang susah untuk berpuas hati dengan bentuk dan berat badan sendiri sehingga sanggup lakukan apa sahaja untuk mencapai ‘body goal’.

Pelbagai tips dan cara untuk menurunkan berat badan telah dicuba namun masih tidak berjaya untuk mencapai bentuk badan yang diidamkan.

Satu perkongsian viral oleh Sha Rini  telah tentang18 mitos diet yang karut tetapi masih dipercayai orang ramai sehingga hari ini.

Mitos-mitos ini  tidak tepat dan sebenarnya langsung tidak memberi kesan terhadap diet seseorang. Jom kita ikuti perkongsian beliau.

_______________

Dah nak habis tahun 2018, ada baiknya Keknie buat nota ulangkaji tentang beberapa mitos diet yang masih ada orang percaya sampai 2018 ni.

Hopefully by 2019 kita semua dah lebih berilmu dan boleh bezakan yang mana mitos dan yang mana benar.

1. Air ais tidak bekukan lemak. Air panas tak cairkan lemak. Air limau/lemon tak potong lemak.

Kandungan lemak tetap sama walau kau minum air sejuk beku atau air mendidih terbakar tekak😆

2. Buah warna kuning tidak “lebih jahat” dari buah warna hijau, merah, purple, kalerful. Kandungan gula dalam buah BUKAN bergantung pada warna buah.

Asalkan dimakan ikut portion yang betul dan awak bukan diabetic, buah warna kuning bukan penyebab awak tak kurus.

3. Air detox, air greentea, chia seed tidak buat awak kurus, kalau awak tak jaga makan.

4. Air ais TIDAK MEMBUNCITKAN. Yang buat buncit tu lemak kawasan abdomen terutamanya visceral fat.

5. Walaupun sayuran dan buahan itu makanan yang sihat, makan secara berlebihan jugak boleh memudaratkan. Bersederhana.

6. Nasik BUKAN penyebab gemuk utama. 😜

7. Makanan/minuman TANPA LEMAK TIDAK SEMESTINYA BAIK untuk ada.

8. Usus TIDAK PERLU di detox atau dicuci. Makan dengan sihat dan workout secara regular membantu kesihatan usus anda.

9. Teh detox tidak elok untuk usus. Ia memaksa usus anda bergerak, dan akhirnya nanti usus anda akan jadi malas dan tidak ada nature sendiri.

10. Epal, hijau atau merah boleh saja dimakan masa diet. Darjatnya sama walaupun rasa tak sama 😂

Tidak semestinya yang masam itu lebih baik dari yang manis, kecuali muka yg masam memang tak elok untuk semua orang. Haha.

11. Rambutan, nangka, ciku, langsat boleh saja dijadikan snacking, tak semestinya epal, jambu, blueberry, stroberi, avocado. Keypoint adalah “portion”.

12. Untuk lose weight, tak semestinya kena makan salmon, avocado, berries, oat, pasta, dada ayam sahaja.

Boleh aje makan ikan kembung, nasik putih, buah rambutan, mee, bihun asalkan tau had masing2.

13. Kita hanya perlu minum air secukupnya mengikut keperluan badan masing2. Tak perlu buat kolam utk pelihara ikan dlm perut 😂

Anggaran 30ml utk setiap kg berat bdn atau tgk warna urin jernih atau light yellow sudah memadai. Pengambilan air yang berlebihan juga boleh menggangu keseimbangan elektrolit dalam badan.

14. Minuman yang berlabel “Kurang Gula” bukan bermaksud kurang manis. Gula nya masih banyak cuma kurang dari amaun sebelumnya.

15. Makanan berlabel “Tiada Gula Tambahan” atau “No Added Sugar” bermaksud tiada gula putih “ditambah” kepada produk tersebut.

Bermaksud, produk tersebut mungkin masih ada amaun gula yg sama seperti yang asal atau dia tak guna gula putih tapi ada gula tiruan seperti maltodextrine, dextrose, maltitol, xylitol, aspartame dsb.

16. Berpeluh dengan banyak semasa workout BUKAN bermaksud awak burn banyak kalori. Berpeluh atau tidak, bukan benchmark utk calories burn.

Some people sweat a lot. Some dont. Kelenjar peluh kita tak sama.

17. Workout tutup kipas/aircond supaya byk peluh is so yester-year. MOVE ON. 😆🤣

18. Pakai baju hujan masa jogging supaya banyak peluh is also so yester-year. Please. Its almost 2020 now. MOVE ON. 😆

Banyak dah ni. Ada nak tambah? Boleh tambah kat bawah ye hehe

Ada yang terkena tak sedas dua? 🤣🤣

"Your favorite story, whatever it might be, was written for one reader." Brian Bloom, 5 to 7.