Kerabu kaki ayam ataupun Sup kaki ayam antara menu menarik yang disediakan di restoran-restoran kerana ramai peminat kaki ayam ini tanpa kita sedari.

Ramai pelanggan yang menyukai kaki ayam kerana kaki ayam mempunyai banyak khasiat tersendiri. Salah satu khasiatnya adalah awet muda. Patutlah ramai wanita menggemari kaki ayam ini.

Namun begitu, terdapat segelintir yang tidak menggemari kaki ayam kerana berkemungkinan meraka berasa jijik untuk mencuba.


Antara khasiat paling bagus bagi peminat kaki ayam adalah kulit menjadi awet muda. Tanpa perlu membeli kolagen di kedai, anda boleh menggantikan.


Apabila umur seseorang meningkat, sel kolegan juga akan berkurangan. Jumlah kolagen dalam badan mula merosot seiring dengan penambahan umur seseorang.

Berikut Merupakan Khasiat Kaki Ayam.

  1. Kaki ayam mengandungi kolagen yang baik 

Menurut satu kajian, kaki ayam memiliki kologen yang sangat tinggi. Antara manfaat khaisat kologen yang terdapat dalam kaki ayam adalah:

Selain itu, kologen juga membantu dalam membentuk kulit yang anjal, menjadikan kulit sihat, mengganti sel-sel kulit mati dengan sel-sel kulit baru dengan lebih cepat.

Kologen juga mampu menyerap kalsium dan protein dan membantu membuatkan tubuh jadi sihat. Kologen meningkatkan metabolism sekaligus membantu menurunkan berat badan. Ia juga membantu memguatkan tulang  dan membantu mengurangkan risiko tulang rapuh rapuh.

2)Mengurangkan risiko sakit tulang rapuh

Sekain itu, kaki ayam dikatakan kaya dengan protein, kalsium, tulang rawan dan kologen boleh mudah diserap oleh tubuh. Nutrisi ini untuk kukuhkan struktur tulang dan cegah kerapuhan tulang apabila dah tua.

3)Mempercepatkan menyembuhkan kecederaan

Disamping itu, kaki ayam mengandungi nutrisi seperti protein dan kalsium. Kajian mengatakan nutrisi tersebut bantu menyembuhkan kecederaan. Sebagai contoh, jika mengalami kecederaan tulang belakang, boleh cepat sembuh sekiranya makan kaki ayam ni

4) Mambantu bahagian saluran pencernaan sihat

Disamping itu, kaki ayam mengandungi nutrisi yang terkandung dalam kaki ayam baik untuk sistem pencernaan. Usus akan jadi lagi lembut yang membantu sistem pencernaan menjadi lebih baik.

Mulai sekaang bolehlah anda cuba jadikan kaki ayam ni sebagai makanan berkuah atau sup okay. Ini kerana ia mengandungi pelbagai nutrisi seperti kologen, protein, kondroitin dan glucosamine akan larut dalam sup ketika dimasak.

5) Sentiasa menjaga kesihatan kuku agat sentiasa terjaga

Khasiat Kaki ayam yang dah dimasak akan menghasilkan asid amino, kologen, glisin, hidroksipolin dan prolin yang boleh membantu menjaga kesihatan kuku. Kaki ayam yang dimasak akan mengeluarkan cecair atau gel khas iaitu gelatin. Cecair itu yang akan membuatkan kuku kita sihat dan terjaga.

6)Membantu menyihatkan gusi

khasiat ke 6 adalah nutrisi yang terkandung didalam kaki ayam mampu membantu menyihatkan gusi dan memperbaiki keadaan kesihatan gusi.


Semoga perkongsian ini memberi manfaat dan pengetahun kepada pembaca. Lepas ini, bolehlah beli ayam sekali kaki ayam ye, Selamat mencuba!!

Follow YOY Network di laman Instagram untuk pelbagai info dan video menarik!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by YOY Network (@yoynetwork)


"If you cannot do great things, do small things in a great way." Napoleon Hill.