Jujur Hantar Wang RM29K, Lelaki Ini Sujud Syukur Sebak Dihadiahkan Motosikal

Sejak kebelakangan ini, di era yang penuh kemodenan ramai yang menggunakan perkhidmatan ‘Runner’ untuk menghantar barang atau makanan yang dibeli.

Untuk mencari rezeki yang halal di musim pandemik ini ramai orang yang membanting tulang demi meraih pendapatan yang halal tidak mengira umur. Di mana Ada kemahuan di situ ada jalan kerana rezeki tidak pernah salah alamat.

Terbaharu, tular di media sosial tentang kejujuran seorang runner ‘gojek’ dari Indonesia yang memperoleh rezeki yang tidak pernah disangkanya.

Menerusi video tersebut, lelaki itu dipercayai baru sahaja keluar dari perkarangan masjid usai dia solat.

Namun, lelaki ni telah didekati oleh seorang individu lain yang mendakwa dirinya ingin menggunakan khidmat penghantaran dengan menghantar sejumlah wang yang sangat banyak untuk anaknya kerana dia bergegas ke lapangan terbang saat itu.

Pelanggan yang memerlukan khidmat penghantaran itu sebenarnya merupakan seorang Youtuber tempatan dan telah merakam detik itu secara rahsia demi melihat kejujuran lelaki tersebut.

Video tersebut sebenarnya telah diambil pada tahu 2020 dan telah dimuat naik semula di akaun Tiktok @yourmood baru- baru ini sekaligus menjadikan video tersebut tular.

Tambahan lagi, lelaki penghantar barang itu kelihatan seperti teragak-agak untuk mengambil bungkusan tersebut selepas mendapati jumlah wang di dalamnya adalah 100 juta rupiah bersamaan dengan RM29,358.

Namun begitu, dia tetap akur dengan perkerjaannya dan bersedia menghantar bungkusan wang tersebut kepada anak pelanggan berkenaan serta merta.

Setelah beberapa minit dibiarkan sendirian, pelanggan terbabit datang buat kali kedua dan menyapa lelaki itu serta berterus terang bahawa dia dan teamnya hanya ingin meliat keikhlasan dan kejujuran lelaki penghantar barang itu.

Youtuber tersebut juga telah memberikan segugus kunci motorsikal dan memberitahu motorsikal yang diletakkan berhampiran adalah miliknya sebagai hadiah kepada runner tersebut.

Dia kelihatan tidak percaya dengan hal itu dan bertanya “Ini serius cik?” secara berulang kali dalam keadaan sedih lalu dia sujud syukur dengan pemberian tersebut.

Lelaki itu telah membuktikan bahawa masih ada lagi manusia yang sangat amanah dan bertanggungjawab dalam menjalankan tugas bukan hanya kerana wang semata mata.

Video tular di Tiktok

@yourmoodd2MasyaAllah😭❣️CrYtb:Hasanjr11##fyp ##CariTerusRasamu ##fypシ ##fypage ##epyepe ##pyf ##masukberandafyp ##viral ##xyzbca ##foryou ##foryoupage ##beranda ##ff ##foryou

♬ Love Is Gone – 女王Music