Connect with us

Semasa

“Islam mengajar kita untuk bersikap adil” Imam Masjid Jemput Sugu Pavithra Masak Kari Kepala Ikan


Populariti yang diraih pasangan YouTuber Sugu Pavithra dalam sekelip mata membuatkan nama mereka sering terpapar di laman media tempatan.

Menerusi laporan The Star, seorang imam masjid menyatakan hasratnya untuk mengundang S.Pavithra bagi menyediakan hidangan kari semasa sambutan Hari Raya yang bakal dianjurkannya pada akhir tahun ini.

Imam Masjid Kampung Baru, Alor Gajah, Norizanuddin Md Tahir, berkata pelawaan itu secara tidak langsung dapat menjalinkan hubungan antara dua budaya.


“Bagi saya, dia adalah rakan saya dari Malaysia, dan saya bangga dengan pencapaiannya dalam jangka masa yang singkat dia telah bergelar sebagai YouTuber,” katanya.


Norizanuddin yang menguruskan Madrasah Tahfiz Baitul Nur di Alor Gajah berkata, dia terpaksa menangguhkan sambutan Aidilfitri sehingga hujung tahun ekoran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

“Saya berhasrat menganjurkan sambutan secara kecil-kecilan selepas wabak Covid-19 reda.

“Sugu Pavithra dapat membantu melatih para sukarelawan saya dalam menyediakan hidangan kari yang lazat untuk sambutan itu terutama hidangan kari kepala ikan,” katanya.

Norizanuddin berkata, dia gemar menonton video wanita itu bersama suaminya yang begitu merendah diri ketika menyediakan hidangan di YouTube.

“Saya dibesarkan dalam kejiranan berbilang kaum.

“Ada ketika keluarga saya terpaksa berkongsi makanan dengan jiran Cina dan India kerana kemiskinan kita ketika itu.

“Tambahan pula, Islam mengajar kita untuk bersikap adil kepada semua orang tanpa melihat status, bangsa, agama atau keturunan mereka,” tambahnya.

S.Pavithra, 28, dari Sungai Siput, Perak menjadi perhatian netizen ketika ini menerusi video pelbagai jenis masakan yang dimuat naik di YouTube.

Kepetahannya bertutur dalam Bahasa Melayu berjaya menambat hati rakyat Malaysia daripada pelbagai peringkat umur dan kaum.

Sehingga kini channel Youtube pasangan ini sudah melepasi setengah juta subscribers.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2022 YOY Network. Part of YOY Group Sdn.Bhd. (1462891-P)