Hairan Anak-anak Tak Balas Mesej, Rupanya Isteri Muda Yang Sedang Hamil Block Kerana Takut Wang Suami Habis

Hubungan ayah kandung dengan anak-anak tidak boleh dipisahkan walau dengan apa cara sekalipun.

Kasih sayang antara ayah dan anak-anak kandungnya tidak dapat disangkalkan lagi terutamanya dari garis keturunan.

Apatah lagi jika anak itu merupakan anak perempuan. Kelak, tidak boleh hak kewalian seseorang ayah itu diambil alih oleh orang lain sekiranya ayah kandung masih hidup.

Baru-baru ini, seorang Peguam Syarie yang dikenali sebagai Amalina Adam berkongsi sebuah kisah menerusi laman Facebook tentang kisah si isteri yang sanggup menyekat nombor telefon anak-anak suaminya bersama bekas isteri kerana tidak mahu mereka mengganggu rumah tangga.

Hal ini bermula apabila lelaki berkenaan telah bercerai dalam tempoh dua tahun bersama bekas isterinya, namun dia tidak pernah lupa akan tanggungjawabnya untuk memberi nafkah kepada anak-anak.

Nafkah RM600 setiap bulan

Setiap bulan dia memasukkan wang sebanyak RM 600.00 ke dalam akaun bank bekas isteri.

Walaupun begitu, beberapa bulan selepas itu si ayah berkahwin lain dan isteri barunya telah disahkan hamil empat bulan.

Pada saat itu, lelaki tersebut mula berasa hairan dah tertanya-tanya mengapa anak-anaknya sudah tidak menghubunginya lagi dan dia berfikir mungkin mereka sedang sibuk kerana belajar atas talian.

“Si ayah pun cubalah menghantar sms kepada anak sulungnya yang berumur 14 tahun. Tetapi tiada balasan pun sms tersebut sehingga 15 minit menunggu.”

“Si ayah pun terus terlupa tentang balas sms tersebut sehinggalah dua tiga hari selepas itu barulah si ayah periksa semua sms yang dihantar kepada anak sulungnya. Hairan juga kenapa tidak dibalas.”

Tidak lagi mengucapkan terima kasih

Apa yang membuatkan lelaki tersebut lebih risau dan hairan, mereka tidak mengucapkan terima kasih kepadanya seperti dulu setelah menghantar wang lagi ke akaun bekas isterinya.

Sebagai tempat mengadu dikala risau, dia mengadu kepada isterinya mengenai perkara tersebut.

Tetapi isterinya merajuk kerana merasa dia terlalu memikirkan soal anak-anaknya berbanding isterinya sendiri.

“Bertambah hairanlah si ayah ini kenapa pula si isteri tidak mahu bercakap dengannya disebabkan luahannya tempoh hari sehingga berhari-hari dia menunjuk sikap dinginnya.”

Oleh kerana mempunyai cuti yang agak panjang, si ayah membuat keputusan untuk pergi berjumpa dengan anak-anaknya di rumah bekas isterinya.

Kenapa ayah ‘block’ kami ?

Kedatangannya disambut baik namun tiba-tiba anak-anak mula bertanya kepadanya mengenai kenapa dia menyekat nombor telefon mereka.

“Kenapa ayah block kami? Kami nak minta duit poket untuk beli ubat adik pun sukar. Penyakit kulit adik semakin teruk. Mak cakap ayah block kami semua.”

Alangkah terkejutnya si ayah apabila dia mendengar apa yang dikatakan oleh anak-anaknya dan dia mula terfikir mengenai perubahan sikap isterinya yang dingin apabila mengadu tentang anak-anaknya di kampung.

Bagi tidak berlaku salah faham dan tidak mahu memanjangkan cerita, si ayah memberi alasan bahawa telefonnya rosak dan baru sahaja elok.

Si suami bergegas pulang ke rumah pada keesokkan harinya dan terus meminta penjelasan daripada isterinya mengenai isu berkenaan.

Namun, Si isteri terdiam seketika dan akhirnya mengaku yang dia telah menyekat nombor anak-anak serta bekas isterinya.

“Ya, memang saya block nombor telefon anak-anak dan bekas isteri awak guna telefon awak sebab saya tidak mahu mereka mengganggu rumah tangga kita, tambahan pula saya hendak bersalin dan memerlukan wang yang banyak!”

“Saya tidak bekerja dan saya tidak mahu wang awak habis digunakan oleh mereka sahaja. Saya pun bakal ada anak, saya mahu anak saya hidup senang.”

Kerana terlalu percaya akan si isteri, suaminya langsung tidak menyangka isterinya akan berbuat sedekian oleh kerana wang nafkah anak.

Biarpun begitu, si suami berharap agar isterinya tidak mengulangi perkara yang sama lagi.

“Ini tugas saya, saya perlu beri kesenangan terhadap kesemua anak-anak saya mengikut kemampuan saya.

“Saya tahu nak mencari wang di mana selagi saya boleh bekerja. Cara awak salah sebab awak boleh memutuskan hubungan saya dengan anak-anak.”

“Boleh timbul salah faham di sini! Tolong jangan ulangi kesalahan seperti ini lagi. Susah hidup kita nanti membelakangkan anak-anak!”

Macam mana hebat sekali pun cara untuk pisahkan anak dengan ayah kandung, kita tetap tidak boleh nafi bahawa mereka tetap mempunyai hubungan darah yang kekal sampai bila-bila.