Ebby Yus ‘Ketawa’ Kongsi Detik Rumah Disapu Banjir, Nabil & Kak Lina Tak Tahan Air Mata Menangis

Fenomena banjir yang luar biasa berlaku di semenanjung Malaysia baru-baru ini nyata membuatkan negara kita berada dalam keadaan ‘tenat’ disebabkan ada yang kehilangan insan tersayang buat selama-lamanya akibat lemas, kehilangan dan kerosakkan harta benda, tanah runtuh, pokok tumbang dan penutupan jalan di banyak kawasan.

Dalam isu ini, rakan artis dan anak seni juga tidak kurangnya menerima nasib yang sama termasuklah Ebby Yus atau nama sebenarnya Muhammad Yunus Abdul Rashid yang juga merupakan pelawak dan pelakon yang hebat dan berbakat.

Hanya berbaki 10% sahaja untuk siap, siapa sangka rumah impian Ebby Yus habis ‘disapu’ arus banjir yang berlaku di Kuala Langat, Selangor tempoh lalu.

““Tanpa disangka, musibah datang hingga habis rumah yang dibina menggunakan separuh batu dan separuh kayu ‘lenyap’ gara-gara banjir petang semalam.”

“Rumah separuh batu dan separuh kayu itu merupakan kediaman impian saya sejak 30 tahun berkecimpung dalam dunia seni.”

“Saya bina rumah ini hasil titik peluh sepanjang bergelar pelakon. Tapi tidak mengapa, saya reda,” kata Ebby

Ebby Yus juga sempat mendedahkan detik-detik awal bagaimana ianya boleh berlaku menerusi Edisi Kongsi Kasih dengan pihak rancangan Meletop.

Difahamkan, dia sempat memantau kerja-kerja pemasangan wallpaper di rumah kayu berkenaan pada waktu tengahari sehingga maghrib di hari kejadian, sebelum dihubungi oleh seorang ustaz bagi menyertai misi bantuan kebajikan. Lalu, Abang Ebby meneruskan pula perjalanan ke Kuala Kapar dalam keadaan air yang semakin naik.

Semasa dalam perjalanannya, pelawak berusia 56 tahun ini mendapat panggilan daripada tukang membuat rumah dimana dia memaklumkan mengenai keadaan rumah terbabit yang sudah dimasuki air selain mula senget.

“Sewaktu kejadian, saya dah sampai dekat Kapar. Saya dapat call dan tahu ada sesuatu telah berlaku. Tukang buat rumah beritahu yang rumah saya dah senget. Ketika panggilan terakhir, saya dengar suara tangisan dan saya dapat tahu semuanya telah lenyap sekelip mata.”- katanya

Siapa sangka, panggilan terakhir membawa khabar meruntun jiwa apabila rumah impian hasil titik peluhnya itu disahkan hanyut dan lenyap sekelip mata.

“Rumah orang lumpur masuk, orang bersihkan.. rumah saya masuk dalam lumpur, jadi nak bersihkan apa pun saya tak tahu, memang dah bersih dah” ujarnya sambil ketawa

Perkongsian Ebby Yus turut membuatkan Nabil dan Elly Mazlein mengalirkan air mata. Berbicara mengenai kos kerugian, Ebby Yus dipercayai mengalami kerugian sekitar RM200 ribu.

Video yang tular:

Meninjau di ruangan komen, rata-rata warga netizen menyifatkan Ebby Yus merupakan seorang yangcekal dan tabah kerana dia kelihatan kuat sewaktu menceritakan trgagedi hitam dalam hidupnya itu.

Dalam pada itu,para netizen juga mendoakan agar kesabaran luar biasa Ebby Yus ini akan terbalas satu hari kelak dengan ganjaran yang jauh lebih besar dan bermakna.

Untuk rekod, Ebby yang dilahirkan di Negeri Sembilan, menyewa di Kampung Baru dekat sini sejak 20 tahun lalu.